Меча мафия край Сандански?

Меча мафия край Сандански?-Това е първият такъв случай в България, когато мечка се убива, за да се вземат нейни органи

Това е първият такъв случай в България, когато мечка се убива, за да се вземат нейни органи

Ужасяваща гледка на частично разфасована кафява мечка порази жители на село Влахи. Те открили безжизнения труп на животното в петък на два километра над селото във водите на река Косовска, предаде Стандарт.

Веднага за инцидента са информирани полицията в Сандански и Регионалната инспекция по околна среда и води в Благоевград. В събота експерти и полицаи са направили оглед на място. Установено е, че са отрязани предните лапи и гениталиите на женската мечка и е извадена жлъчката й.

Според специалисти месото от предните лапи е деликатес, а самите лапи са ловен трофей. Жлъчката пък е много скъпа, защото се използва в източната медицина. Те обаче нямаха обяснение защо са изрязани гениталиите на животното, което е на възраст над пет години и поне веднъж е раждало.

Установено е, че мечката е повалена с няколко изстрела. След това е била приготвена, за да бъде смъкната кожата й. Направени са били срезове, за да се одере, но нещо явно е подплашили убийците и те са зарязали трупа на тежащото над 100 кг и дълго над 1,5 м животно.

"Направи ни впечатление, че срезовете са направени много професионално. Това е първият такъв случай в България, когато мечка се убива, за да се вземат нейни органи. Досега ги убиваха било за месо, било за мас, било за кожа. По света обаче тези случаи не са рядкост. Много е възможно и тук да се заражда мафия, която да върти търговия с органи на мечки", смятат експерти.

actualno.com


Сподели във facebook


Избрани сайтове мечка