Нашествие на морски дракони по черноморието

Нашествие на морски дракони по черноморието

Страхотно нашествие от морски дракони нападна Северното ни Черноморие това лято. До момента над 50 летовници са потърсили медицинска помощ заради убождания от тази рибка.

Драконът пуска отровна течност, ако се докоснете до гръбните шипове или тези по хрилете. Ухапването не е смъртоносно, но може да доведе до възпаление и силна болка. Характерно за тази дънна риба е, че се заравя в пясъка и така дебне плячката си. В летните горещини често излиза в непосредствена близост до брега и това става предпоставка за повече инциденти.
Често мнозина риболовци бъркат морския дракон с попчето и така се убождат на отровните шипове. Все пак разликата между двата вида риби е съществена. Опасната рибка има големи очи, разположени доста високо на челото, а не острани на главата. Освен това долната коремна перка е съставена от две части, а тази на попчето има формата на вендуза.
Въпреки че морският дракон се води най-опасната риба по българското Черноморие, тя дори е обект на целенасочен риболов. Когато се действа внимателно и се пазим от убождания, уловът и може да бъде много ценен, а месото на дракона има високи кулинарни качества. Тази риба се характеризира със своя хищнически нрав. Обикновено се движи сред пасажите от сафрид и се улавя между тях. Най-добре кълве на блатен /морски/ червей с такъм на чепаре. Уловените рибки се дерат, като главата и шиповете се отстраняват.
в. Уикенд, бр.28 /296/ Година VII


Сподели във facebookНесебър хотели - ТОП оферти на най-ниски цени. Един от най-добрите семейни хотели на море с басейн между Равда и Несебър близо до плажа! Цени със закуска и вечеря!  повече » elirihotel.com Несебър хотели