ќткриха ∆»¬ј ¬ќƒј

ќткриха ∆»¬ј ¬ќƒј

Ѕъдещето е на ¬еликденски€ остров. ¬еществото удължава живота с 20 години

„удодеен лек, способен да удължи живота на човек с 20-30 години, се разработва от учени в “ексаски€ университет, предаде Ѕи Ѕи—и.
"≈ликсирът на живота", както са го кръстили учените, е вещество, което се съдържа в почвата на ¬еликденски€ остров, „или. —поред учените в рамките на едно десетилетие човешки€т живот ще може да бъде удължаван изкуствено.
¬еществото
—убстанци€та рапамицин, произвеждана от бактерии, обитаващи единствено почвата на изолираните ¬еликденски острови, се е оказала ключът към удължаването на живота. ќткрит през 70-те години, рапамицинът се използва главно при трансплантациите на органи. ¬еществото е мощен имунопотискащ агент, който пречи на организма да отхвърли транспланта. — рапамицин са правени тестове и за лечение на рак.
“еста
¬ съвместен проект на лаборатории в “ексас, ћичигън и ћейн учените провели експеримент с опитни мишки, чи€то имунна система била генетично модифицирана така, че да наподоб€ва максимално човешката. Ќа мишките бил даван рапамицин, който има сходно действие с прилагането на диета- също удължаващо живота действие. “естовете поразили учените, след като при мъжките екземпл€ри продължителността на живота се увеличила с 28%, а при женските с 38%.
"ќт 35 години участвам в разработки относно спиране на стареенето и досега много б€ха об€вени за успешни, но нито една реално не проработи. Ѕ€х се примирил, че подобна разработка н€ма да стане факт, докато съм жив, но ето, че това се случва", за€ви д-р –ичардсън.
Ѕъдещето
–апамицинът контролира клетъчен протеин, който има широко участие в метаболизма и реакциите на организма при стрес. »менно чрез тези "контролни мерки" организмът старее значително по- бавно. ѕред учените обаче стои проблемът, че веществото е също така мощно имунопотискащо средство. ѕриемайки го, човек става податлив на почти всички познати забол€вани€. «атова учените ще тр€бва да намер€т "молекул€рна пътека", чрез ко€то да рекомбинират веществото така, че да действа само позитивната му част. ’убавото е, че според т€х всичко е въпрос на време и в близките 10 години би било възможно обработена субстанци€ да се тества върху хора.
в. “елеграф, 10 юли 2009


—подели във facebook


»збрани сайтове учените

Ќай-актуални страници учените

  • ”нищожиха пещерни рисунки

  •  урсове по 3D Studio Max Design - моделиране и визуализаци€ 3D Studio Max Design

  • —ертификати и грамоти за качествена дограма от „ех-пласт —ертификати