300 котки отърваха тенджерата

300 котки отърваха тенджерата

Над 300 котки отърваха тенджерата в последния момент в Шанхай, след като бяха спасени от защитници на животните, съобщи Франс прес.

Мяукащите били откраднати и се предвиждало да се превърнат в основната съставка на кулинарен специалитет. След като били предупредени, зооспасителите открили 22 бамбукови клетки, натъпкани с котки. Клетките с животните трябвало да бъдат изпратени в провинция Гуандун. Повечето котки са върнати на собствениците им, но три от любимците са умрели, а някои са със счупени лапи. В някои клетки имало по 20 питомци. Освен това е установено, че животните са били малтретирани. Котките трябвало да послужат за приготвяне на местна супа, наречена "Тигър срещу Дракон". Тя се приготвя със змийско и котешко месо.
в. Телеграф, 10 юли 2009


Мъчения на котки 
Милиони котки в Азия се използват като суровина за храна, деликатеси или лекарства. Търговията с котки е безскрупулен бизнес, при който животните преднамерено се изтезават и убиват по най-жесток начин.

Търговия с котки в Азия 
Котешкото и кучешко месо е традиционна храна в няколко азиатски страни. Котешкото е по-крехко от кучешкото и се счита за много здравословна храна сред част от населението в южен Китай,  северен Виетнам и някои райони на Индонезия. Друг сегмент от тази жестока индустрия процъфтява в Корея - животните се сваряват живи и се използват като подсилваща храна. Тази потресаваща жестокост е породена от грешното вярване, че когато животното умира в мъки, месото му придобива по-добър вкус.

Традиционният начин на отглеждане и умъртвяване на котки също е съпроводен с безсмислени мъчения. В резултат клането на кучета и котки в Хонг Конг е забранено от 1950 г., а законите за защита на животните във Филипините и Тайван налагат подобни забрани съответно от 1998 и 2003 г.

Положението в Китай
Китайската икономика процъфтява, в това число и търговията с котки. Според проучвания около 5 милиона котки се убиват всяка година. Център на търговията с котешко месо е Гуанджоу, столицата на провинция Гуангдонг в южната част на Китай. Всеки ден там се изяждат около 10 000 котки.

Пазарът на котешко месо 
Котешкото месо на пазара се продава от посредници, които взимат стоката от фермери. Освен това откраднати домашни любимци също попадат на пазара. Животните се натъпкват в тесни клетки или торби, в които нерядко се транспортират на дълги разстояния без да им се осигури храна, вода или защита от силното слънце. На самия пазар изпадналите в шок животни се хващат за врата с метални клещи и се предлагат за продажба или клане на място. Единственото, което очаква животните оцелели до този момент е мъчителна смърт.

Котките се умъртвяват с удари по главата, електичество или се удушават. След това гърлата им се прерязват или стомасите разпарят докато изтече кръвта. Много котки прекарват последните дни от живота си в задните дворове на ресторанти преди да бъдат сготвени като деликатес. Кухнята на Гуангджоу става все по-популярна и в последните години се е разпространила и в други части на Китай. Едно от най-известните ястия е Лонг Фу Фънг - супа от дракон, тигър и феникс (всъщност от змийско, котешко и пилешко месо).
Органите от котки са също и част от традиционната китайска медицина. В продължение на поколения котешкото месо се използва като лекарство - твърди се, че намалява кръвното налягане и подсилва либидото и бъбреците. Също така, често се консумира през зимата, за да "затопли сотмаха".

Китай се нуждае от Закон за защита на животните 
Противопоставяне на измъчването наживотни има и в Китай - местните активисти за защита правата на животните често освобождават котки, нахлуват в ресторанти или спират транспортирането на животни. Един закон би сложил край на стаданията на милиони котки. Държави като Тайван и Филипините вече дават добър пример, но в Китай все още липсва законодателство, защитаващо животните, което да включва забрана за консумацията и клането на котки и кучета.

ЧЕТИРИ ЛАПИ настоява за: 
• забрана на консумацията на котешко и кучешко месо в Китай ;
• въвеждането на законодателство защитаващо правата на животните в Китай.

Какво всеки може да направи 
• Винмавайте, когато пътувате - избягвайте храни, съдържащи кучешко или котешко месо;
• Ако ползвате традиционна китайска медицина - проверявайте дали лекарствата съдържат органи от кучета или котки. 

Подкрепете петицията срещу жестокото отношение към животните в Китай!


Сподели във facebook


Избрани сайтове котки

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...