Софийският зоопарк е на първо място сред 25 зоопарка

Софийският зоопарк е на първо място сред 25 зоопарка по събрани плюшени мечета на 21 юни

Софийският зоопарк е на първо място сред 25 зоопарка по събрани плюшени мечета на 21 юни

София. Софийският зоопарк за сега е събрал най-много плюшени мечета по време на „Пикника на плюшените мечета” на 21 юни. Това съобщи за Агенция “Фокус” директорът на зоопарка Иван Иванов. В деня на пикника на плюшените мечета бе направен опит 600 зоологически градини в Европа да поставят заедно световен рекорд за най-много играчки събрани на едно място.
Зоопарковете с най-много регистрирани мечета ще получат награди за първо, второ място. Все още не е известно, кога ще бъде обявен поставеният рекорд.
За сега са известни резултатите от 25 зоопарка, сред които и софийският. В деня на поставянето на рекорда в зоогическата градина в София са събрани 4096 мечета. Останалите 24 зоопарка са регистрирали средно по 700 - 1000 мечета. „Засега водим в класацията, но не забравяйте, че има грамадни градове, в които на 100 човека един да донесе мече ще ни бият. За този ден – 21 юни - имаме 18 хил. посетители. Имаше хора, донесли по 30-40 мечета, семейства по 70-80 мечета. Ние сме ги записали и са им дадени награди”, отбеляза Иванов.
На 26 юли в столичния зоопарк ще се проведе празник на риса. Той ще бъде копие на празника на плюшените мечета, само че няма да се носят играчки. Мероприятието ще се проведе във връзка с опита на зоопарка да получи бронзов сертификат от Европейска асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). За да се случи това, столичната зоогическа градина, трябва да внеса в асоциацията дарение над 2000 евро. Засега обаче зоопаркът е събрал 600 евро. „Тук борбата е за престиж. Ние сме кандидат член, това ще ни донесе много „червени точки”, отбеляза Иванов.
Празникът на риса ще започне от 11.00 ч. Тогава ще има организирани игри и ще се раздават награди. Организаторите на събитието са направили много интересни фланелки, стикери, значки.
Цветомира ГЕОРГИЕВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове мечета