Близо 300 души се включиха в протестно шествие

Близо 300 души се включиха в протестно шествие в защита на парк Рила

Близо 300 души се включиха в протестно шествие в защита на парк Рила

София. Близо 300 души се включиха в протестно шествие в защита на Национален природен парк Рила. Това каза за Агенция „Фокус” Андрей Ковачев от Коалиция „За да остане природа в България”. Протестното шествие тръгна от пилоните пред НДК, за да достигне пред Министерски съвет и парламента. Ковачев отбеляза, че основно исканията на природозащитниците са да се спре незаконното строителство в Рила и в местността Иракли. Природозащитниците искат да се прекрати напълно незаконния строеж на курортния комплекс „Ривър вилидж” в местността Иракли и да се реконструира унищоженото устие на река Вая .
Ковачев каза още, че в Рила вече функционира незаконен ски лифт и се готви гигантски курорт. Според еколозите незаконните ски лифтове и съоръжения в местностите Паничище и Картела в Рила трябва да бъдат спрени.
Ковачев отбеляза, че във Витоша също се застрояват ски съоръжения между Черни връх и Алеко. „ В момента се събират подписки за Странджа и за Витоша, като до момента са се подписали над 30 000 души. Ще се търси обществен натиск и натиск от страна на европейските институции, защото проблемът е, че закон има, но той се нарушава систематично”, категоричен бе Андрей Ковачев.
Десислава АНТОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


*

Избрани сайтове Ковачев