Близо 300 души се включиха в протестно шествие

Близо 300 души се включиха в протестно шествие в защита на парк Рила

Близо 300 души се включиха в протестно шествие в защита на парк Рила

София. Близо 300 души се включиха в протестно шествие в защита на Национален природен парк Рила. Това каза за Агенция „Фокус” Андрей Ковачев от Коалиция „За да остане природа в България”. Протестното шествие тръгна от пилоните пред НДК, за да достигне пред Министерски съвет и парламента. Ковачев отбеляза, че основно исканията на природозащитниците са да се спре незаконното строителство в Рила и в местността Иракли. Природозащитниците искат да се прекрати напълно незаконния строеж на курортния комплекс „Ривър вилидж” в местността Иракли и да се реконструира унищоженото устие на река Вая .
Ковачев каза още, че в Рила вече функционира незаконен ски лифт и се готви гигантски курорт. Според еколозите незаконните ски лифтове и съоръжения в местностите Паничище и Картела в Рила трябва да бъдат спрени.
Ковачев отбеляза, че във Витоша също се застрояват ски съоръжения между Черни връх и Алеко. „ В момента се събират подписки за Странджа и за Витоша, като до момента са се подписали над 30 000 души. Ще се търси обществен натиск и натиск от страна на европейските институции, защото проблемът е, че закон има, но той се нарушава систематично”, категоричен бе Андрей Ковачев.
Десислава АНТОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове Ковачев