Национален парк Пирин в застрашения списък

Национален парк Пирин в застрашения списък

ЮНЕСКО поставя Национален парк Пирин в застрашения списък от догодина

На своята годишна среща в края на миналата седмица Конвенцията на ЮНЕСКО за световното природно и културно наследство даде последен шанс на България по проблема с унищожаването на Национален парк Пирин, съобщиха от коалицията „За да остане природа в България”, чийто представител присъства на форума.
След неколкократни проверки в Национален парк Пирин ЮНЕСКО взе кардинално решение - или България ще гарантира, че строителството на ски курорти в Пирин ще бъде прекратено, или най-късно през февруари 2010 г. ЮНЕСКО ще впише обекта в листата на „световното природно наследство в опасност” с всички последствия за българската държава.
Този дипломатически гаф и загуба на национален имидж сполетя България след 5 заседания на конвенцията заради Пирин от 2002 г. насам. Стана ясно, че българската държава още в началото на 2009 г. е предложила ски зоните над Банско, Добринище и Разлог в Национален парк Пирин да бъдат изключени от границите на обекта на световното природно наследство. Така в прав текст държавата признава, че не е успяла да го опази.
Допълнителните условия на ЮНЕСКО към българската страна до 2010 г. включват запазване и увеличаване на държавните средства, отделяни за управлението на Национален парк Пирин, държавни гаранции, че никакви решения на местно или регионално ниво няма да могат да спомагат за продължаване на унищожаването му, както и доказателства, че процедурите по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и екологичните оценки до момента и в бъдеще са обективни.
Национален парк Пирин е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО към ООН през 1983 г. След започването на строителството на ски зона Банско преди осем години ЮНЕСКО изрази тревога за състоянието на Национален парк Пирин. В момента в националния парк се планира изграждането на още две ски зони – Добринище и Кулиното, над Разлог, въпреки че това е забранено от Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк Пирин в сила до 2013 г.

Вземете участие. Разнесете мълвата. Изразете мнението си.
Да спрем унищожаването на природен парк "Пирин"
От: Сребрина Георгиева
Линк на петицията:
http://bgpetition.com/Pirin


Сподели във facebook


Избрани сайтове Пирин