Ўествие в защита на –ила, ¬итоша и »ракли

Ўествие в защита на –ила, ¬итоша и »ракли

≈кокоалици€та "«а да остане природа в Ѕългари€" организира шествие за българската природа на 2 юли 2009 г. “о ще започне в 17.30 ч. от пилоните на Ќƒ  и ще завърши в градинката на —” "—в.  лимент ќхридски" до ѕарламента.

»де€та на шествието е да покаже, че природозащитниците не са се отказали от каузата си да спас€т от разрушаване и  презастро€ване ценните природни места на –ила, ¬итоша и »ракли.

¬ъпреки подкрепата на стотици хил€ди граждани, на известни български творци и интелектуалци, журналисти и дори н€кои политици, българските институции отказват да спрат инвеститорските интереси, насочени към тези места, коментират екоактивистите. Ќашите опасени€ са, че следващото управление може да продължи да подлага българската природа на системно унищожение.

јкци€та има за цел да припомни и конкретните искани€ на природозащитниците, отправени към държавните власти - да се спрат от експлоатаци€ незаконните ски лифтове на ѕаничище и  артала в –ила, да се спре строителството на комплекса "–ивърсайд ¬илидж" на »ракли на "—уис ѕропъртис", както и да бъдат спрени дейностите на "¬итоша —ки" на ¬итоша, свързани с изграждането на нова ски зона.

"Ќ€ма да се откажем от конституционно гарантираното ни право на здравословна и благопри€тна околна среда (чл. 55 от  онституци€та на –епублика Ѕългари€). ўе продължим да насто€ваме и действаме за прекрат€ване на мегаломанските посегателства над българската природа, след като н€ма държава и държавници, които да изпълн€т конституционните си задължени€ да осигур€т разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната (чл. 15 от  онституци€та на –епублика Ѕългари€)".

ЌјЎ»“≈ »— јЌ»я
Х —пиране от експлоатаци€ на незаконните ски лифтове на ѕаничище и  артала в –ила и рекултиваци€ на засегнатите терени за сметка на инвеститорите (онлайн подписка на http://forthenature.org/petitions/10/). ƒвата лифта неправомерно навлизат на територи€та на Ќационален парк Д–илаФ и са части от проекти за нови незаконни ски курорти в –ила. Ћифтът на ѕаничище е изграден върху действащо свлачище и опасен за всички ползватели.
Х —пиране на строителството на напълно незаконни€ комплект Riverside village на »ракли, събар€не на построеното досега и пълна рекултиваци€ на терена, включително на унищоженото от офшорни€ инвеститор Swiss Properties устие на река ¬а€. Swiss properties н€мат нито един изр€ден документ и нито едно ненарушено постановление за спиране на незаконната строителна дейност.

“ова не е политически, а граждански протест.
“ой не е насочен срещу конкретна парти€, а не него са добре дошли поддържници на всички партии, както и всички граждани, които имат вол€та да застав€т управл€ващите  да спрат разграбването на българското природно наследство.

—нимка:  оалици€ "«а да остане природа в Ѕългари€", "√раждани за –ила"


—подели във facebook


»збрани сайтове природа

Ќови интернет страници природа

  • √≈ќ√–ј‘— » —¬я“ “уристически агенции: —ветът на ¬ашите мечти —ловени€ - ѕрирода и култура 2019г.

  • Ќай-актуални страници природа

  • „ерна √ора повече ї ...

  • —ловени€ повече ї ...

  • ѕерлите на јдриатика ѕерлите на јдриатика (автобус)