Нов приют за кучета в с. Горни Богров

Бойко Борисов ще открие приют за безстопанствени кучета в с. Горни Богров

с. Горни Богров. Кметът на София Бойко Борисов ще открие утре, 30 юни приют за безстопанствени кучета, съобщиха от Столична община. Откриването ще се състои от 13.00 ч. в с. Горни Богров, местност „Голомендра” (в началото на отклонението на пътя за Елин Пелин).
Приютът се стопанисва от Столична община. Разполага с капацитет за настаняване на около 400 кучета. Отговаря на изискванията за модерен приют.
В приюта ще бъдат настанявани приоритетно бездомни кучета, които се намират на територията на болници, училища, детски градини и други.
Приютът се открива във връзка с изискванията за поетапно изтегляне на бездомните кучета от улиците на София.
В момента Столична община работи по Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, която прилага метода на Световната здравна организация. Животните се залавят, кастрират се, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс и се връщат на място. Не се връщат доказано агресивни и неизлечимо болни кучета.
За 2008 г. са заловени 4 968 кучета: от тях 579 са умъртвени по ветеринарномедицински причини, 4 152 са обработени и върнати по места и 206 кучета са осиновени от граждани.
Програмата има срок за действие до 2011 г. след това кучетата ще бъдат поетапно изтеглени в приюти.
Последният мониторинг на популацията от март – април 2009 г. показа, че бездомните кучета в София са намалели с около 23 %.
До края на годината Столична община ще направи всичко възможно да изгради още два приюта.
На откриването ще присъстват и директорът на ОП „Екоравновесие” д-р Мирослав Найденов, както и представители на български и международни неправителствени организации за защита на животните.
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове кучета

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Най-актуални страници кучета

  • Ясно е кой ще овладява популацията на кучета във Враца

  • Какво се случва, когато кучето спи при вас? Кучета