Откриха ново място за отдих в столицата

Откриха ново място за отдих в столицата

Откриха ново място за отдих в столицата край летище София

София. С изграждането на ландшафта на летище София приключи проектът за реконструкция, развитие и разширение на летището в столицата. Ландшафтът на площ от 365 дка бе официално открит от министъра на транспорта Петър Мутафчиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Мястото буквално преди време е било лунен пейзаж, каза Ангел Тулешков, директор на дирекция "Развитие, реконструкция и поддръжка на летище София. В момента освен зелена паркова площ от 150 дка, на общата територия са построени и съоръжения като амфитеатър, наблюдателна площадка, алея за разходкис парково осветление, има и езеро.
Мястото е уникално, защото се намира в близост до дигата на река Искър, обясни Ангел Тулешков. Изградена е помпена станция, която поддържа постоянно нивото на езерото, намиращо се в ландшафта на летището.
Друга помпена станция пък е предвидена само за напояването на цялата ландшафтна територия. Планира се последната спирка на метрото се предвижда да бъде изградена точно на входа на парка. Облагородяването на територията е било изискване както на Европейската комисия, така и на доклада по ОВОС на летището. Ще бъде проведена обществена поръчка, с която ще се занимава с поддръжката на територията – косенето на тревата и охрана. Процедурата ще стартира в най-скоро време, тръжната документация вече е одобрена. Достъпът на хората ще е свободен до мястото, но ще бъде контролиран. Предстои и да бъде поставена ограда за в бъдеще.
Заедно с Министерство на транспорта се обмислят идеи за публично-частно партньорство за различни атракциони – например културни събития, концерти и други. Тогава временно може да се продава и кафе и напитки, обясни министър Петър Мутафчиев.
Проектът се финансира със средства от Кохезионния фонд, Регламент 1164/94/ИСПА по Финансов меморандум за проект “Реконструкция, развитие и разширение на Летище София: Лот Б1 – Нов пътнически терминал и прилежаща инфраструктура” и национално съфинансиране от държавния бюджет. Той беше изпълнен в срок и Министерството на транспорта усвои напълно отпуснатите средства.
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус


Откриха ново място за отдих в столицата край летище София
Откриха ново място за отдих в столицата край летище София
Откриха ново място за отдих в столицата край летище София
Откриха ново място за отдих в столицата край летище София
Сподели във facebook


Избрани сайтове София

  • Триплекс - дограма, PVC и алуминиева дограма, щори, комарници, гаражни врати. PVC и алуминиева дограма, пластмасова дограма, щори, комарници, гаражни врати, външни ролетни щори, корнизи, дъски. Фирмата извъ ...

  • Съвети за здравето на кожата ми Съвети за здравето на кожата според възрастта ни. Грижи за кожата според сезона. Най-добрите козметични салони. Избор на козмет ...

  • Маркела- Настаняване в самостоятелни апартаменти в София Туристическо и квартирно бюро "Маркела" предлага стаи и самостоятелни апартаменти на хотелски начала като частни квартири, наста ...

  • Нови интернет страници София

  • СтиманиВижън- Фото и видео услуги, сватбена фотография, видеозаснемане на сватби Портфолио

  • Спа Хотел Невен - Момин Проход, Костенец Спа хотел Невен - Момин Проход, Костенец

  • ГЕОГРАФСКИ СВЯТ Туристически агенции: Светът на Вашите мечти Рим, Тоскана и Чинкуе Терре (от София и Варна) - 27.04.2019