Откриха ново място за отдих в столицата

Откриха ново място за отдих в столицата

Откриха ново място за отдих в столицата край летище София

София. С изграждането на ландшафта на летище София приключи проектът за реконструкция, развитие и разширение на летището в столицата. Ландшафтът на площ от 365 дка бе официално открит от министъра на транспорта Петър Мутафчиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Мястото буквално преди време е било лунен пейзаж, каза Ангел Тулешков, директор на дирекция "Развитие, реконструкция и поддръжка на летище София. В момента освен зелена паркова площ от 150 дка, на общата територия са построени и съоръжения като амфитеатър, наблюдателна площадка, алея за разходкис парково осветление, има и езеро.
Мястото е уникално, защото се намира в близост до дигата на река Искър, обясни Ангел Тулешков. Изградена е помпена станция, която поддържа постоянно нивото на езерото, намиращо се в ландшафта на летището.
Друга помпена станция пък е предвидена само за напояването на цялата ландшафтна територия. Планира се последната спирка на метрото се предвижда да бъде изградена точно на входа на парка. Облагородяването на територията е било изискване както на Европейската комисия, така и на доклада по ОВОС на летището. Ще бъде проведена обществена поръчка, с която ще се занимава с поддръжката на територията – косенето на тревата и охрана. Процедурата ще стартира в най-скоро време, тръжната документация вече е одобрена. Достъпът на хората ще е свободен до мястото, но ще бъде контролиран. Предстои и да бъде поставена ограда за в бъдеще.
Заедно с Министерство на транспорта се обмислят идеи за публично-частно партньорство за различни атракциони – например културни събития, концерти и други. Тогава временно може да се продава и кафе и напитки, обясни министър Петър Мутафчиев.
Проектът се финансира със средства от Кохезионния фонд, Регламент 1164/94/ИСПА по Финансов меморандум за проект “Реконструкция, развитие и разширение на Летище София: Лот Б1 – Нов пътнически терминал и прилежаща инфраструктура” и национално съфинансиране от държавния бюджет. Той беше изпълнен в срок и Министерството на транспорта усвои напълно отпуснатите средства.
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус


Откриха ново място за отдих в столицата край летище София
Откриха ново място за отдих в столицата край летище София
Откриха ново място за отдих в столицата край летище София
Откриха ново място за отдих в столицата край летище София
Сподели във facebook


Избрани сайтове София

 • Автосервиз Автокомплекс РС ЕООД Сервиз Автокомплекс РС ЕООД - ремонт на ходова част, двигатели, скорости, смяна ангренаж и пълно обслужване на VW, Audi, Seat, S ...

 • СтиманиВижън- Фото и видео услуги, сватбена фотография, видеозаснемане на сватби Стимани Вижън- фото-видео услуги. Видеозаснемане, фото за сватба, видео за сватба. Сватбен видеооператор и сватбен фотограф в ...

 • Aleti Furniture – италиански мебели и осжетление от водещи производители. Интериорно проектиране, директен внос и търговия с италиански и испански мебели, осветителни тела и аксесоари за дома, градината ...

 • Нови интернет страници София

 • Сираков- Международен транспорт и спедиция. Денонощен ТИР-Паркинг TIR паркинг

 • Максофт- рекламни материали и сувенири За Вашата дейност

 • Адимари Студио- архитектура и интериорен дизайн Интериорен Дизайн

 • Най-актуални страници София

 • Спа хотел Невен, Момин Проход, Костенец Спа хотел Невен - Момин Проход, Костенец

 • Най-поръчваните рекламни сувенири с печат на лого за всеки тип дейност За Вашата дейност

 • Интериорен дизайн Интериорен Дизайн