»гла за коса от кра€ на ’≤≤ век откриха археолози

»гла за коса от кра€ на ’≤≤ век откриха археолози във ¬елико “ърново

»гла за коса от кра€ на ’≤≤ век откриха археолози във ¬елико “ърново

¬елико “ърново. »гла за коса от кра€ на ’≤≤ - началото на ’≤≤≤ век откриха археолози във ¬елико “ърново, съобщи на пресконференци€ проф. Ќиколай ќвчаров, предаде репортер на радио Д‘окусФ Ц ¬елико “ърново. Ќаходката е намерена в насипа на църквата Д—в. »ван –илскиФ и е свързана е с ранни€ некропол. »глата е дълга четири сантиметра и се състои от златна и сребърна част. ≈дини€т й край представл€ва изображение на птица, за ко€то археолозите предполагат, че найЦверо€тно е фазан. «адната част на птицата е оформена като дракон. Ќа главата на птицата е монтирана перла. ѕредполага се, че аксесоарът е бил притежание на богата бол€рка. ѕроф. Ќиколай ќвчаров за€ви, че веро€тно бижуто е внесено от  онстантинопол в кра€ на ’≤≤ или началото на ’≤≤≤ век. Д“ова е времето след „етвърти€ кръстоносен поход, когато ориенталската мода се смесва със западноевропейската. ƒрехите от това време са изключително тежки, обшити със злато и златни предметиФ, об€сни проф. ќвчаров. “ой каза още, че жените от това време са носили на главите си дървени конструкции, обвити с воали, които са били прикрепвани именно с тези масивни игли.
Д“ова е едно неверо€тно произведение, което се нарежда сред най Ц скъпите неща, които сме предавали в музе€ във ¬елико “ърновоФ, коментира проф. ќвчаров. —поред него находката е сигнал за това, което ще се разкрие в долни€ пласт, а именно Ц погребени€ на бол€ри от найЦвисок ранг. ѕроф. ќвчаров отбел€за, че намерената игла н€ма аналог в археологи€та досега. ќткривани са подобни, но поЦмалки и поЦтънки. “акава масивна игла за коса се открива за първи път.
 атерина ј—ѕј–”’ќ¬ј
јгенци€ ‘окус


—подели във facebook


»збрани сайтове ¬елико

  • ћ-Ѕус ќќƒ автобуси за Ѕургас, ¬арна, —лънчев бр€г, ¬.“ърново,  арнобат ... јвтобусна фирма ћ-Ѕ”— работи с около 100 автобуса, от които 36 чисто нови автобуса в т.ч. 12 автобуса на възраст до 5 години. ...

  • Ќови интернет страници ¬елико

  • √≈ќ√–ј‘— » —¬я“ “уристически агенции: —ветът на ¬ашите мечти —ептемврийски празници в Ћондон 21.09.2019г.

  • Ќай-актуални страници ¬елико

  • ƒестинаци€ јнгли€ јнгли€

  • —ептемврийски празници в Ћондон 21.09.2019г. повече ї ...