Ветеринарните лекари излизат на протест

Ветеринарните лекари излизат на протест

/обобщено/

Ветеринарните лекари излизат на протест пред МЗХ

София. Частно практикуващите ветеринарни лекари ще протестират днес от 11.00 часа пред земеделското министерство в столицата. Причината за протеста е фактът, че земеделското министерство продължава да не изпълнява подписания рамков договор с ветеринарите като не изплаща средствата, заложени по него.
Ведомството дължи за първото тримесечие на частните лекари още 1 млн. лв. за извършени от тях ветеринарни дейности. За второто тримесечие пък според рамковия договор ветеринарите трябва да получат 7 млн. лв. Досега на ветеринарите са платени само малко над 2,064 млн. лв. за първото тримесечие.
Частно практикуващите ветеринари в момента извършват заложените по договора дейности за своя сметка, докато чакат възстановяването на средствата от земеделското министерство. „Ние на практика субсидираме държавата и работим със собствени средства”, председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков.
И да искат в момента ветеринарите не могат да извършват маркировки на животни тъй от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) не са осигурили марки за целта. По думите на д-р Цветков в бюджета на службата са заделени 11 млн. лв. за закупуването на тези марки. Те обаче липсват.
Разрешението за протеста е от 11.00 до 15.00 часа днес. За него ще пристигнат лекари от 28-те области на страната. „Това ще бъде първият случай в историята на България, когато ветеринарните лекари ще проведат протестни действия”, каза още той. Ветеринарите очакват утре все пак да има диалог с МЗХ по възникналите проблеми. Досега от ведомството не са реагирали адекватно, смята д-р Цветков.
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус
   

Около 50 ветеринарни лекари протестират пред земеделското министерство

София. Около 50 частнопрактикуващи ветеринарни лекари се събраха на протест пред Минситерството на земеделието и храните, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ветеринарите протестират заради не изплащане на средствата, които им се полагат по силата на рамков договор. По думите им, за първите три месеца на годината министерството не им е изплатило около 10 млн. лв.
Протестиращите са издигнали табели с надпис „Стига лъжи и обещания”. Чува се българска музика. Има полицейско присъствие в района на Министерството на земеделието и храните.
Радослава ГЕНЧЕВА
Агенция Фокус
 
Протестиращи ветеринари ще проведат среща в земеделското министерство
 
София. Част от протестиращите частнопрактикуващи ветеринарни лекар щя влязат на среща в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), предаде репортер на Агенция „Фокус”. Протестиращите са около 150 души.
„Ние сме изпълнили нашата част от годишния рамков договор, където са заделени 18 млн. лв. целеви финансови средства. За първото тримесечие сме извършили дейности на стойност 3 млн. и 53 хил. лв.”, каза д-р Трифон Цветков – председател на Българския ветеринарен съюз. По думите му, ветеринарите са получили авансово средства от Националната ветеринарномедицинска служба в размер на 1 млн. и 39 хил. лв., след което плащането е спряло. По думите на Цветков, многократно са изпращани писма до МЗХ и днешният протест цели да бъдат получени отговори на всички тези писма. „Ако днес не получим очаквания отговор, ще информираме европейската комисия по земеделие и няма да спрем нашите действия”, допълни Цветков. Пред протестиращите генералният директор на НВМС Йордан Войнов каза, че подкрепя техните искания.
В района на министерството има засилено полицейско присъствие.
Радослава ГЕНЧЕВА
Агенция Фокус
 
Ветеринари влязоха за среща в земеделското министерство
 
София. Група от протестиращите частнопрактикуващи ветеринарни лекар влезе за среща в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министърът на земеделието отсъства и протестиращите ще се срещнат с представител на администрацията. Д-р Ангел Трифонов – член на Националния съвет на Българския ветеринарен съюз каза, че са получили покана от животновъдите за съвместни действия, ако не бъдат изпълнени техните искания.
Ветеринарите са издигнали табели с надписи: „Искаме това, което сме заработили”, „Празни джобове – празни бюлетини”, „Никой не работи без пари”.
Радослава ГЕНЧЕВА
Агенция Фокус
 

Сподели във facebook


Избрани сайтове лекари