Душа- обичаи и вярвания

Обща информация

Според народните представи, когато човек умира, душата излиза през устата му във вид на въздух (пара, мъглица) или насекомо (мушица, пчела).

Душата излиза от тялото с помощта на Архангел Михаил, наричан повсеместно душовадник. С меч или с нож той измъква душата и после изтрива окървавеното си оръжие в кърпа, поставяна винаги дo мъртвеца. Според отделни представи архангелът търкулва златна ябълка и душата се спуска след нея да я хване. В продължение на 40 дни след смъртта тя остава на земята и обикаля всички места, които човекът е посетил приживе („Д. събира стъпките си"). Затова през този период на мястото на смъртта всяка вечер се пали свещ, за да не се лута душата в тъмнината. На 40. ден в ранно утро ангелите и дяволите понасят Д. към отвъдния свят. Затова преди изгрев жените поставят бутилка с бяло вино на гроба и вярват, че в нея се отразява Д. на мъртвия. Те раздават и прясно изпечена пита и вярват, че парата, която излиза от нея, е Д. на покойника. Спорадично на 40-ия ден върху гроба се пали огън, за да бъде прогонен дяволът, който идва да вземе Д. По пътя към отвъдния свят всяка Д. преминава през пусто и тъмно поле, покрито с тръни. Накрая Д. стига дo голяма река, която разделя земния свят от отвъдния. Ако Д. няма пари, тя не може да заплати на лодкаря, който ще я преведе през водата. Затова в дрехите на всеки покойник се поставят задължително пари за превоз. Представата за Божия съд е свързана често с тънък колкото човешки косъм мост, Д. на праведния минава спокойно по него и отива в рая, докато Д. на грешника пада от моста направо в ада. Д. на починалите кръстени деца се превръщат в ангелчета или мушици, които кръжат под райското дърво. Представите за отвъдните превъплъщения на Д. в съответствие с нейните грехове са описани особено експресивно в апокрифната книжнина (напр. в “Ходене на Богородица по мъките”) и в народните песни (напр. мотивът за св. Петка, която посещава рая). Повсеместно е вярването, че в определени годишни отрязъци от време Д. на всички мъртъвци идват на земята. Тяхната поява сред хората е възможна в преходните календарни периоди, свързани с митологемата за „надупчената земя" и за „сливането на рая и ада". Такива периоди са мръсните дни от Коледа дo Богоявление, Тодоровата и Русалската неделя, дните от Beлики четвъртък (Великден) до Спасовден (св. Троица или Духов ден). Според отделни поверия Мръсната, Тодоровата и Русалската седмица са три сестри, тъй като през тях на земята идват Д. на нечистите и злосторни мъртъвци (вампири, караконджули, върколаци и русалийки).
През периода от Великден до Спасовден идват Д. на всички умрели, които жу-жат като пчели по цветовете на ягодите и липите. На Спасовден или на Ду-ховден жените носят в ранно утро преди изгрев слънце орехови листа на гробове, с които примамват Д. да се приберат отново в рая. Пак същото време те накланят глави върху гроба или гледат в кладенец, за да чуят и видят Д. на своите близки мъртъвци. В ограничени райони в Северна България съществува интересният обичай да се посрещат с огън Д. на мъртвите, за да се сгреят, идвайки на земята. Това става срещу Цветница (Разградско) или Beлики четвъртък (Видинско). След полунощ жените пускат кратунки със запалени свещи в коритото на чешмата и палят огън върху гробовете, за да не се загубят идващите Д. и за да им е топло. В народното съзнание Д. често се осмисля като сянка, сенчица. Освен това тя придобива и облика на птица: според поверията Д. на праведните са като бели гълъби, а Д. на грешниците като черни врани, гарвани и нощни пеперуди.

За изготвянето на справка Обичаи и вярвания на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

* Българска митология – енциклопедичен речник, автор – Анани Стойнев, издателство „Захарий Стоянов”, 2006
*Архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.


Сподели във facebook


Избрани сайтове които

Най-актуални страници които

  • 9 неща, които не трябва да слагате в пералнята Без пране

  • 5 грешки, които не трябва да правите, когато пътувате с деца