Мед и пчелни продукти в 100% биоразградими опаковки

Мед и пчелни продукти, опаковани в 100 % биоразградими опаковки, се продават на българския пазар

София. Мед и пчелни продукти, опаковани в 100 % биоразградими опаковки, вече се продават на българския пазар. Това каза на пресконференция Весела Ангелова, изпълнителен директор на фондация „Синя птица”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Ангелова тези опаковки са резултат от проекта „Въвеждане на биоразградима опаковка в производството на медни продукти”. Общият бюджет на продукта е над 157 хиляди щатски долара, като 50 000 долара са осигурени от програма за малки проекти в Глобалния екологичен фонд.
В основата на този проект е материалът ековио (acovio), който се образува от 45 % царевично нишесте и млечна киселина, като успява да се разгради почти напълно, а след необходимата обработка могже да се превърне дори в тор. Ековио се разгражда за 90 дни, поставени в компостна среда.
Първото количество от този материал е било един тон и е внесено в България през 2007 година. До момента от ековио се произвеждат само опаковки за малки пакетчета мед, но материалът е подходящ за всякакви други дребни продукти като дъвки, например.
Според участниците в пресконференцията този нов вид биоразградима опаковка е малко по-скъпа от традиционните. Именно за това той до момента е подходящ за производството на опаковки за дребни продукти, което ще оскъпи производството с една втора стотинка, а за потребителите поскъпването на продукта ще е една стотинка.
Мария Нинова, директор на дирекция „Управление на отпадъците” към Министерство на околната среда, заяви, че едно от основните изисквания на европейските директиви е точно производството на този тип продукти. „В следващите няколко години ще бъдат изградени и няколко компостиращи съоръжения, които ще третират този тип биоразградими отпадъци”, посочи тя.
На пресконференцията стана ясно още, че тези биоразградими продукти, както и биохраните се продават въпреки по-скъпите им цени и въпреки финансовата криза.
Веселина ФОТЕВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


*

Избрани сайтове продукти

  • Максофт- рекламни материали и сувенири Максофт е голям вносител на рекламни материали и сувенири, химикалки, usb памети, запалки, чанти, гривни, тениски и други. Рекла ...

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Нови интернет страници продукти

  • Фактор - рекламна агенция Colorissimo

  • Богорекс-ТМ ЕООД телефонни централи Panasonic, климатици , LED осветление Системи за видеонаблюдение I-View

  • Най-актуални страници продукти

  • Рекламни продукти и консумативи за различен тип дейност и длъжности Отрасли

  • Поръчки от каталога Colorissimo повече » ...

  • Colorissimo повече » ...