Започва атаката на колорадските бръмбари

колорадски бръмбар

Колорадският бръмбар е най- големият душманин на картофите, доматите и патладжана и бедата е, че се среща във всички райони на страната.

Бръмбарите зимуват в почвата, където са били отглеждани картофите. През пролетта, когато земята се затопли достатъчно, те излитат и нападат младите растения, с които се хранят. Ако не ги намерят, се разпълзяват или прелитат на други места. В равнинните райони масовата поява на зимуващото поколение е в средата на май, а в планинските- в средата на юни.
Размножителната способност на тези неприятели е много голяма. През топлите слънчеви дни бръмбарите са много активни. Оплодените женски снасят голям брой яйца, които полагат по долната страна на листата на растенията в купчинка от 20-30 броя. После ларвите нагризват листата, като унищожават меката им част и оставят  само жилката.
Възрастните ларви могат изцяло да обезлистят и да оголят растенията. Напълно развитите какавидират в повърхностния почвен слой. Какавидата е жълта или оранжева и достига 1 см. дължина. До две седмици след това излизат бръмбарите от новото поколение. То е по- многобройно и тотално може да унищожи насажденията.
В различните райони на страната, в зависимост от климатичните условия, колорадският бръмбар отглежда от едно до три поколения през цялата година. Развитието на едно поколение продължава между 25 и 60 дни. За справяне с тези вредители, когато са на малки площи, може да се приложи директно ръчно събиране през пролетта, преди да са снесли яйцата си. Пръскане се прави при откриване на 10-15 ларви на растение при първо поколение и над 20 ларви за второ. Използват се следните препарати- регент, банкол, актара или моспилан.
в. Уикенд


Сподели във facebook


Избрани сайтове поколение

Най-актуални страници поколение

  • АЕЦ „Козлодуй” обяви своите стипендианти

  • Цените на Топлообменници Sondex, голям избор и най-добри цени на топлообменници Sondex 2017/2018, пара-вода топлообменници, резервни части, охлаждане на течности,охлаждане на флуиди Топлообменници - Sondex

  • DAIKIN модел MC70L, Въздухоочистител Daikin модел MC70L, Въздухопречиствател Daikin модел MC70L www.sofclima.com Въздухоочистител Daikin модел MC70L,.. Цена: 885лв