Пет случая на лаймска болест са регистрирани

Пет случая на лаймска болест са регистрирани

Пет случая на лаймска болест са регистрирани в Плевенска област през последните две седмици

Плевен. Пет случая на лаймска болест са регистрирали от РИОКОЗ-Плевен за последните две седмици, отчете на пресконференция д-р Бонеслав Бонев - директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ-Плевен, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Велико Търново. Три от случаите са в град Плевен и по един в град Славяново и с. Жеров.
За същия период в цялата страна са регистрирани 72 случая на лаймска болест, информира още д-р Бонев. От РИОКОЗ-Плевен са изпратили предписания до всички кметове на населени места в областта за окосяване на тревните площи и третиране с нужните препарати. Д-р Бонев каза още, че случаите на болни в областта не са повече от същия период миналата година. Заболяването има дълъг инкубационен период и преди 20-я ден от ухапването от кърлеж няма смисъл да се правят изследвания, защото те ще са отрицателни. Ако след 40-я ден ухапаното място е зачервено и са увеличени лимфните възли в близост, трябва да посетите личния си лекар, посъветва специалистът. Понякога болният има и повишена температурата. Ако има съмнения за лаймска болест, личният лекар изпраща серум за диагностика в РИОКОЗ-Плевен. Заболяването се лекува с антибиотици, които се приемат поне 10 дни. Те трябва да бъдат изписано от лекар. Ако проявите нехайство към здравето си и не предприемете лечение, могат до последват много тежки неврологични, очни и сърдечно-съдови проблеми, каза още д-р Бонев.
Даниела ДОЧЕВА    Агенция Фокус

Четири случая на Лаймска болест са регистрирани в Силистренско през май
Силистра.
Четири случая на Лаймска болест са регистрирани в Силистренско през май. Това съобщи за радио „Фокус”-Шуменд-р Теодора Начева, директор на „Надзор на заразните болести” към здравната инспекция в Силистра. Ухапани от кърлежи са 31 от жителите на областта. Тази цифра е очаквана, обичайна е за този сезон на годината, когато се увеличава популацията от кърлежи, въпреки предприетите мерки по дезакаризация на площите. Не може да се говори и за концентрация на случаите в определени селища. Д-р Начева определи обстановката като нормална. В Районната здравна инспекция не са регистрирани случай на ухапвания от змии.
Ивелина ИВАНОВА   Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове болест

Най-актуални страници болест

  • Ценко Чоков трепери от нов арест

  • Какво и как за папиломите, всичко за папиломите Папиломи

  • Пуснаха Ценко Чоков от ареста