Пускат на свобода спасените 153 костенурки

Пускат на свобода спасените 153 костенурки

Пускат на свобода спасените през миналата седмица 153 костенурки

Кърджали. На 10 юни 2009 г. в района на Източни Родопи, Резервата “Вълчи дол” конфискуваните през миналата седмица 153 костенурки ще бъдат пуснати отново на свобода от екипа на Спасителния център на “Зелени Балкани”, съобщиха от центъра. Костенурките са преминали кратък курс на рехабилитация и обща укрепителна терапия. За момента са напълно годни да бъдат върнати в естествената среда на живот.
Събитието ще се състои в Резерват “Вълчи дол”, в района на яз. Студен кладенец. Екипът на Спасителния център, работи в тясно сътрудничество с Фондация “Геа Челониа” и РИОСВ – Хасково.
Превозването на костенурките ще започне в 10.30 часа от центъра на с. Поточница, Област Кърджали.
От Спасителния център припомнят, че на 3 юни 2009 късно вечерта след съвместна акция на Районно Управление – Раковски и РИОСВ – Пловдив в Спасителния център на Зелени Балкани бяха настанени 153 сухоземни костенурки от двата вида шопоопашата костенурка (Eurotestudo hermanni) и шипобедрена костенурка (Testudo graeca). На втория ден след задържането на извършителите Пловдивският окръжен съд взе решение и осъди на 1 година условно, 3 години изпитателен срок, 1000 лв. глоба за всеки от нарушителите и конфискация на превозното средство.
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове Спасителния