Петък...

Обща информация

Петък е петият ден от седмицата. Пет е твърде популярно в древността число. В Индия означава съюз на небето и земята, на духовното и мате­риалното. Будизмът го свързва с петте сетива, петте добродетеля, петте посоки на света и петте елемента (вода, земя, огън, въздух и етер). В гръцка­та античност 5 е знак за сватбите.

Същото значение присъства и в Еванге­лието. Христос храни 5000 души с пет хляба. По този начин 5 се свързва с благодеяние и чудо.
В годината има 12 лоши петъци, наричат ги „черни". В календара те се намират непосредствено преди големите празници: Димитровден, Коле­да, Сурва, Богоявление, Трифон Зарезан, Тодоровден, Среднопостница, Великден, Русалска неделя, Петровден, Голяма Богородица и Кръстов-ден. За тях важи строга забрана за жените да не работят никаква работа. Престъпването на забраните води до болести и беди. Не се работи с вълна, не се яде месо. Забранено е сексуалното общуване. Петъкът се счита в някои региони за неблагоприятен за раждане, за начало на някаква работа. Той е ден за приключване, за подготовка за съботната почивка. За евреите именно съботата е почивният ден. Християнската религия е посветила петъка на св. Параскева - Петка.
Роденият в петък е смирен, най-често със сини очи, високи и широки по средата вежди, с къдрави коси. Ще се изучи, ще забогатее, ще е честит господар, ще живее дълго. Ще е или сирак, или юнак. И казват, все за нещо ще е петимен, все нещо ще му липсва. А някъде смятат, че това е на сиромашия.

За изготвянето на справка Обичаи и вярвания на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

*Български магии и гадания, автор - Лилия Старева, книгоиздателска къща Труд, 2007
*Архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.


Сподели във facebook


Избрани сайтове петте