КЪДЕ КЪЛВЕ

От тези почивни дни се открива сезона и вече спокойно можем да посетим любимите си места.

Рибите се активизират
По реките размножителният период на рибите почти приключва. И ето какво следва. След като хвърлят хайвера си за известно време рибите боледуват. Този период трае от една седмица, до десетина дена след хвърлянето на хайвера. Това болестно състояние настъпва в резултат от нейното биене докато хвърля хайвера. Когато този период отмине, рибите отново се активизират. Те са изтощени и гладни и започват да се хранят повсеместно и стръвно да налитат всяка частица храна. Идва най- силният месец в годината. По- това време каквато и захранка да им бъде подадена, рибите се събират.
Когато след края на пролетта и реките се отекат, рибите напълно се успокояват и се концентрират изцяло върху търсенето на храна. По това време част от естествените местни видове стръв започват да изчезват. Това се отразява добре на риболова, защото презпочитаната стръв от рибата в този момент е тази, с която се подхранва. Добавяне на бели червеи към захранката, захранване с жито, кус-кус или с каквито и да е било други примамки носят успех в риболова.
Затова този период от годината не трябва да се изпуска, а напълно да се оползотвори. Ако ли не, ще трябва да чакаме есенното активизиране на рибата.
Рибарски вестник,3-9юни2009,Година V бр.22(260) Национален седмичник за риболов


Сподели във facebook


Избрани сайтове рибите

Най-актуални страници рибите

  • Израел - древност и съвремие - 5HB (самолет) повече » ...

  • Израел - история и настояще - 5НВ повече » ...

  • Израел и Йордания - 7НВ (самолет) повече » ...