Бият плъхове с ванилия

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Бият плъхове с ванилия

Броят им е извън контрол, щом се виждат на открито денем
Нов специалитет паста с вкус и аромат на ванилия е последното оръжие срещу ширещата се популация на плъхове в столицата.

Препаратът от наколко дни се поставя поетапно в канализацията на София като посоката е от кварталите към центъра. Трупове на гризачи обаче не се очаква да залеят града, тъй като веществото действа бавно и гадините избират комфорта на леговищата си за свое лобно място.
Стратегия
Кампанията е започната от "Софийска вода" по предписание на столичната здравна инспекция заради множеството данни, че броят на гризачите е далеч над нормалния. Никой не може да каже каква точно е числеността на популацията, обясни Цезарина Илиева от отдел "Паразитология" към инспекцията. Като обезпокоителен сигнал обаче се приемат случаите, при които граждани виждат плъховете в светлата част на деня на открито по улици, спирки и пазари. Нормално плъховете са активни през нощта и наличието им на несвойствени за тях места през деня е доказателство, че броят им е извън контрол. Моментът на атаката срещу гризачите не е избран случайно. През пролетта и есента те мигрират от сгради и мазета към открити пространства и обратно. Затова инспекторите препоръчват точно тогава да им бъдат залагани ваниловите примамки.
Безопасно
Отровата се залага на сухи места в канализацията, за да не навлиза в отводнителния тракт. Дори и да бъде залята, пастата не е опасна тъй като не е разтворима във вода. Кучета и котки обаче също могат да бъдат изкушени от "лакомството" затова при третиране на домове и мазета достъпът им дотам трябва да бъде ограничен.
Борбата с гризачите е успешна, когато е целогодишна, системна и постоянна, сочат специалистите. Ето защо след "Софийска вода", и на "Топлофикация", ЧЕЗ и БТК ще бъде предписано да сервират пастата из своите колектори и шахти. Столичната РИОКОЗ обаче не може да задължи собствениците на частни домове за същото. Ето защо за тях остава препоръката- залагайте отрова непрекъснато, докато тя спре да изчезва. И не пускайте кучето в мазето.

Деян Дянков, в Телеграф, 10 май 2009г.


Сподели във facebook


Избрани сайтове обаче