Зоопаркът в Айтос на 40 години

Зоопаркът в Айтос на 40 години

Зоопаркът в Айтос празнува 40 години от създаването си
Айтос. 40 годишен юбилей отбеляза на 1 юни зоопаркът в парк „Славеева река” в Айтос, съобщиха от зоологическата градина.

Идеята се ражда през 1968 година и е на тогавашния кмет Борис Щерев. Изграждането на зоопарка е част от мащабна програма за благоустрояването на парк „Славеева река”. Общинските протоколи от онова време сочат всеобщото участие на айтозлии в преобразяването на парка.
Зоопаркът е изграден за по-малко от година като всяко едно предприятие, училище и детска градина е трябвало да поеме определена работа, която да свърши в минимални срокове. Създаването на менажерията е много специален момент за Айтос и айтозлии. 1968 година се превръща в година на съревнование и всеобща мобилизация. Всеки помага с каквото може и резултатът е налице. На 1 юни 1969 година зоопаркът е окончателно изграден и открит по случай Деня на детето.
Днес 40 години по-късно Зоопаркът в Айтос се стопанисва от Община Айтос. В него има около 200 животни от 30 вида, като ръководството ме се стреми да повишава видовото разнообразие на екзотичните животни. Община Айтос отбелязва 40 години от създаването на зоопарка, с договор за размножителен заем на животни със зоологическите градини в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Благоевград, Хасково и др. Общината е подготвила работни проекти за благоустрояването на зоопарка на стойност милион и половина лева, с които кандидатства за финансиране по различни европейски програми.
Юбилеят беше отпразнуван с водосвет за здраве и успехи и голямо детско шоу с много лакомства, игри и награди. Специално за юбилея в Айтос дойдоха представители на зоопарковете в Разград, Кюстендил, Пловдив и Варна.
Агенция Фокус


Зоопаркът в Айтос на 40 години - 1
Зоопаркът в Айтос на 40 години - 2
Зоопарк Айтос 3
Зоопаркът в Айтос на 40 години - 4
Зоопаркът в Айтос на 40 години - 5
Сподели във facebook


Избрани сайтове Айтос

  • М-Бус ООД автобуси за Бургас, Варна, Слънчев бряг, В.Търново, Карнобат ... Автобусна фирма М-БУС работи с около 100 автобуса, от които 36 чисто нови автобуса в т.ч. 12 автобуса на възраст до 5 години. ...