Ваксинират дивите свине срещу класическа чума

Ваксинират дивите свине срещу класическа чума

София. Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) през месец юни ще извърши ваксинация на дивите свине у нас срещу класическа чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на НВМС.

Около 33 000 ваксинални примамки ще бъдат заложени в ловните полета на територията на страната, на 40 км навътре от северната и западната граница. Примамките се заравят в земята и съдържат феромони, които привличат дивите свине. Ваксините не са опасни за здравето на хората и животните.
Ваксинирането ще протече на два етапа. Първото залагане на ваксините ще се извърши на 6 и 7 юни, а второто – на 20 и 21 юни. Ваксинацията се извършва в изпълнение на Програмата за надзор и ерадикация на заболяването класическа чума по свинете, която се прилага у нас от 2005 година насам. Ще се ваксинират дивите свине в определените рискови зони в близост до северната и западната граница. Националната ветеринарномедицинска служба предвижда провеждането на още една ваксинация през есента на тази година.
Класическата чума по свинете не представлява опасност за човешкото здраве, но тъй като е силно заразна сред животните, би могла да доведе до сериозни икономически загуби. Последният регистриран случай на класическа чума по свинете у нас е от 23 май миналата година – в гр. Трекляно, община Трекляно, област Кюстендил – на 6 км от границата с Република Сърбия. НВМС предприе спешни мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището на заболяването, като мнението на експертите от ЕК, извършили проверка през месец юни миналата година е, че предприетите мерки са съгласно Директива на ЕС – 2001/89.
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове свинете