Кораловите рифове имат нужда да разговарят

Избрани НОВИНИ от пресата за Вас... - Кораловите рифове имат нужда да разговарят

Кораловите рифове имат нужда да "разговарят" с водораслите. Генетичен анализ разкрива, че коралът има учудващо сложни геноми и някои от гените му са общи с човешките.

Оцеляването на кораловите рифове зависи от "разговора" им с водораслите, които им придават характерните цветове, показа изследване на американски учени, цитирано от в. "Таймс" и публикувано в сп. "Сайънс".

Генетичен анализ разкрива, че коралът има учудващо сложни геноми и някои от гените му са общи с човешките. Това му помага да поддържа крехка симбиотична връзка с водораслите, живеещи в тялото му. Прекъсването на "разговорите" между коралите и водораслите може да е в основата на разрушаването на кораловите рифове в света, смятат изследователите.

Затоплянето на Световния океан и повишаването на киселинността на морската вода създава силно напрежение за коралите. Кораловите рифове в света се обезцветяват, тъй като загубата на водорасли избелва коралите и накрая те умират. Учените са изчислили, че повече от 20% от рифовете вече са мъртви, което застрашава заобикалящите ги екосистеми.

Вирджиния Уайс от Държавния университет на Орегон в САЩ и Дени Алман от университета "София Антиполис" в Ница пишат в коменар в "Сайънс", че в коралите присъстват гени, сходни с тези, които са важни за общуването между микроорганизмите и хората. В телата на коралите живеят водорасли, които чрез фотосинтеза произвеждат захари, жизненоважни за оцеляването на корала. Някои от тези водорасли дават на коралите 95% от захарите, които са произвели. В замяна водораслите набавят нужния за тях азот, като се хранят с отпадъците от коралите.

Проф. Уайс обяснява, че водораслите използват множество молекули, за да сигнализират на корала, че всичко е наред и че той не е натрапник. Когато водата се затопли или се появи друго напрежение за корала обаче, комуникацията от водораслите към корала се прекъсва.

Според Уайс разгадаването на общуването между многобройните комбинации от корали и водорасли на планетата може да помогне на учените да прогнозират как коралите ще реагират на бързото затопляне. Двамата автори казват също, че процесът на калциране, който създава кораловите рифове, се управлява от същия ген, който регулира развитието на скелета у хората. БТА

ACTUALNO.COM


Сподели във facebook


Избрани сайтове коралите