Риболовен турнир за журналисти

От пресата... - Риболовен турнир за журналисти

На гребния канал в Пловдив "Уикенд" изби рибата

Даниел Добрев
d_dobrev2008@abv.bg

Вестник "Уикенд" има своята шампионска купа на състезанието по спортен риболов за журналисти, организирано от Съюза на ловците и риболовците в България. Състезателят на нашия отбор Добромир Добрев спечели първото място в индивидуалната надпревара, като улови цели 10,400 кг. за три часа и отчая конкуренцията. Отборно пък сме на пето място. В тима на "Уикенд" бяха още Георги Първанов и Петър Делчев, които допринесоха за престижното класиране.
В деня на спорта- 17 май, Гребният канал в Пловдив събра хиляди жители на града. Освен журналистическото състезание в същото време на другия край на водоема се провеждаше и републиканското първенство по риболов на плувка. Край водата бе изготвена и специална ТЪРЖЕСТВЕНА ПРОГРАМА, която включваше надпревара с велосипеди, демонстрация по борба, модерен балет и куп други спортни мероприятия. Всичко това създаде невероятна атмосфера и празнично настроение, въпреки че самият риболов беше доста затруднен при тази еуфорична обстановка.
Всичко започна още в 10.00 часа, когато бе даден стартът на надпреварата за журналисти. 27 участници бяха заели своите позиции в секторите според предварително изтеглен жребий. Стартът бе изключително силен. Още от първите минути се извадиха няколко едри риби, което бе ясен знак, че в този ден на Гребния канал в Пловдив ще има много емоции.
Горещото време, навалицата и шумната музика не смутиха особено водните обитатели, които кълвяха стръвно. Най- добре се отчетоха белите амури, като се вадеха екземпляри до над 2 килограма. Освен тях присъствие показа каракудата, платиката, кефалът и слънчевките. Състезателите принудително трябваше да търсят рибата на по- къса дистанция от брега. Това се налагаше, тъй като шамандурите в канала бяха вързани една за друга с въжета, опънати напречно на около двадесетина метра от брега.
Някои заложиха на мачов риболов, други- на болонезе със стационарна плувка, а трети- на директен телескоп.
От голямо значение за тактиката на всеки състезател бе и захранката, която ползваше. Амурите бяха гладни и се събираха на качествено подхранване, което включваше сладка царевица и бели червеи. Състезанието не мина без инциденти, като в навалицата от зрители имаше и счупени по невнимание въдици. Постепенно рибите се понаплашиха от суматохата и активността намаля. Пистолетен изстрел сложи край на спора в 13.00 часа. Последва мерене на улова и обявяване на резултатите.
В крайна сметка "Уикенд" заслужено излъчи свой шампион. Добромир Добрев измъкна с около 350 грама повече риба от втория в класирането Веселин Новаков от списание "Власт и вино", който обаче грабна приза за най- голяма риба с бял амур тежък 2,800 кг. Трети остана Николай Костов от вестник "Рибар".
В отборното класиране първи със 7 наказателни точки триумфира "Рибар", втори са "Власт и вино"- 7 н.т., и трети БНР 1- 7 н.т. Момчетата на "Уикенд" бяха близо до почетната стълбичка, но с малки разлики заеха петата позиция. Догодина обаче те обещаха да грабнат и отборната купа.

в. "Уикенд", брой 21 /289/ Година VII
Избрани сайтове "Уикенд"