Откриха прародителя на маймуните

Обща информация

Революция в палеонтологията:
Почти напълно запазен фосил на същество, което учените смятат за липсващото звено между познатите днес висши примати- маймуните, горилите, хората и древните им предшественици, бе представен на пресконференция в Ню Йорк, предадоха агенциите.
Находката се разглежда от палеонтолозите като доказателство за пряката връзка между приматите и животните и е обявена за осмото чудо на света.

Фосилът, кръстен Ида, е намерен през 1983 г. в Германия и е на възраст 47 милиона години. Той представлява лемуроподобно същество, което е развило плоските характерни за приматите нокти, противопоставения палец и глезенната става, позната у маймуните.

РЕВОЛЮЦИЯ
Ида, кръстена в чест на Чарлз Дарвин с латинското название Darwinius masillae, е окачествявана като Розетския камък на палеонтологията заради целостта на скелета и, който е 95% запазен. Досега учените е трябвало да гадаят за родословното дърво на човека по фрагменти, като парченца кост или зъб, често датирани с по милион години разлика. Етиопският фосил на примат Люси например, който е на възраст 3.2 млн. години и е един от най- добре запазените, е само 40% цял. Да се правят опити да се разчете евюционният ход на приматите с толкова объркани и непълни данни е било почти невъзможно. В това отношение Ида е революционно откритие. Фосилът е толкова добре запазен, че съдържа вкаменена козина, дори стомахът и е пълен и палеонтолозите са установили какво е било последното и ядене- плодове от преди 47 млн. години.

ОТКРИТИЕТО
Откривателят на Ида- анонимен колекционер и търсач на артефакти, държал фосила в частната си колекция близо четвърт век, без да го покаже на никого. Слуховете, че е намерена вкаменелост, която може да доведе до революция в палеонтологията, тръгнали, след като на бял свят се появило парчето камък-матрица с отпечатъка на Ида в него. То било продадено на частен музей в Уайоминг през 2007 г. Решил се да продаде фосила, колекционерът го предложил на редица музеи в Германия. На палеонтолозите било ясно, че екземплярът е много ценен, но все още никой не предполагал, че представлява ключово липсващо звено в еволюцията на човека. Така нито един музей не склонил да плати исканата за него сума от 1 млн.долара. Едва след като палеонтологът Йорн Хурум се срещнал с представител на колекционера, артефактът бил оценен подобаващо и закупен от университета в Бон. Впоследствие важността на откритието е била потвърдена след десетки изследвания.

Фосилът Ида е ключ към еволюцията на човека!

в. Телеграф, 21.май.2009 г.


Сподели във facebook


Избрани сайтове години