Древно изригване унищожило живота в моретата

Древно изригване унищожило живота в моретата

Огромно вулканично изригване в Китай преди 260 милиона години е довело до внезапно изтребление на морския живот на планетата, съобщиха британски палеонтолози в доклад, публикуван тази седмица в списание "Сайънс".

Изследователите са успели да определят с голяма точност конкретното време на масивното изригване, благодарение на слой вкаменена магма, който показал масово изчезване на различни форми на живот - ясно свързващо вулканичните изригвания с глобална екологична катастрофа" според Пол Винял, професор и палеонтолог в Университета в Лийдс, водещ автор на изследването, поместено в 29-ия майски брой на авторитетното списание.

Изригването в югозападната част на Китай е изхвърлило около половин милион кубически метри лава, покривайки зона, пет пъти с размерите на днешен Уелс, според изследователите в британския университет. Масовото изтребление на живота в океаните е резултат от сблъсъка на бързо течащата лава с плитки морски води, което довело до много силна експлозия в началото на изригванията и това изхвърлило огромни количества серен двуокис в стратосферата.

"При бързото си придвижване, ниско вискозната магма достига до плитка вода... и се получава зрелищна експлозия, произвеждаща огромни облаци от пара", раказва ученият.

Actualno.com


Сподели във facebook


Избрани сайтове изригване