Кучета - Как човекът е намерил кучето

Как човекът е намерил кучето? Да си представим какво може да се е случило преди 14 000 години. Хората се скитат в търсене на храна. Техни конкуренти в ловуването и намирането на храна са животните, подобни на кучета. Отначало те обикалят лагерния огън, тъй като знаят, че там има лесна плячка. Със сигурност в ръцете на хората попадат и малки, които те понякога отглеждат. Защо някогашните хора да не са намирали малките топки забавни или поне да са ги приемали?

Малките имали и чисто практическа роля. Ако някоя майка е загубила бебето си, тя кърмела малкото животинче, за да освободи насъбралата се кърма. Това се случва и днес в Нова Гвинея сред австралийските аборигени. Накратко: малките на кучеподобните свикват с хората и хората свикват с тях. те се опитомяват. Но това все още не означава, че са станали домашни животни. Този процес продължава няколко хиляди години. Междувременно постепенно настъпват промени в наследствената маса, променят се и някои белези по тялото. Кучеподобните стават по- дребни, а външният им вид- все по- разнообразен. Те все повече се сближават с хората. Кучето става домашен приятел, пазач, другар в игрите. По- късно се развъждат кучета специално за лов или за впрягане. Но това става по- късно.
Човекът вече не се занимава с опитомяване на кучето. В продължение на много поколения, когато са се развивали важните за хората качества, кучето свиква с човека. Кучетата са социални живи същества и са склонни към подчинение.
В началото кучето пазело добитъка, къщата и двора на своя господар. То ходело с него на лов, теглело шейни и коли, изпълнявало поръчки, играело с децата и не на последно място служело като "грейка". С увеличаване на заселването и обществената специализация се развили две групи кучета: кучета господари и кучета слуги. Имало ловни кучета за господаря, като ловецът комадвал кучето. имало и селски кучета, които пазели двора. случвало се е някое дворно куче да се кръстоса с чуждо животно, придружаващо своя гледач на път, а може би някой войник.
В средновековието господарите поддържали ловни кучета за хайки- понякога повече от хиляда животни. По време на барока тези хайки излезли от мода, но не и ловът. До средата на 19- ти век търговците на добитък и месарите обучавали кучетата си да "хващат" диви свине по време на лов. По- висшето общество оставяло прислугата да се грижи за кучетата и ги използувало само при нужда.
Богатите хора вече започнали да отглеждат кученца като луксозни играчки за светските дами. Наред с тези луксозни кученца скоро се появили и така наречените модни кучета. по времето на Лудвиг XI започва победният марш на пудела. Мопсът бил любимо куче в периода "бидермайер" /бел.пр.1815- 1848г./. В Англия отначало много обичали шпаньолите на крал Чарлз, които по- късно били изместени от ирландските овчарки, а в края на века от колитата.
Фаворитите от периода на двадесетте златни години били пекинез, фокстериер и шотландски териер. След тях на мода идват кокершпаньол, немска овчарка, пудел, басет и йоркширтериер.
Едновременно с тези модни явления в началото на 20- ти век било открито "колегиалното куче". Днес са известни осем признати породи кучета- пазачи: немска овчарка, боксер, ротвайлер, доберман, ризеншнауцер, ердалтериер, ховауорт и бувие. Тези животни имат заслуги към човечеството в служба на полицията, митниците, в защита на границите или като санитарни и лавинни кучета, а също и като водачи на слепи хора.


Сподели във facebook


Избрани сайтове кучета

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Нови интернет страници кучета

  • Гледай в интернет! Кучета