« назад


От къде всъщност произхожда кучето, коя е неговата родина? Кости от домашни кучета, датирани от преди около 8000 години, са намерени навсякъде по света: Англия, Дания, Германия, Турция, Израел, Персия и Япония, но също така и в американските Айдахо и Аризона. Всъщност са намирани кости- парче от череп, долна челюст, но не и цял скелет.

За да се систематизира всичко това, е необходима истинска детективска работа. но ако отделните парчета се съберат като в мозайка, постепенно се получава ясна картина. Така морфолозите- учените, които се занимават с науката за фигурата и строежа на човека, животните и растенията, открили, че домашните животни отначало са били по-дребни от дивите си предшественици. Постепенно външният им вид започнал все повече да се различава. Муцуната на домашното куче е по- къса, разположението на зъбите се различава от това на дивите животни. Но това откритие не е достатъчно за възстановяване вида на древните кучета.
Липсата на пълна информация морфолозите се опитвали да компенсират с богата фантазия при наименованията. Така възстановените от костни фрагменти парчета получили имена, като: куче на мидоядни, пепелно куче, бронзово куче, или торфено куче. Но да се каже, че бронзовото куче е пряк предшественик на овчарското куче, би било напълно погрешно. В края на краищата не е известно колко голямо е било бронзовото куче или каква козина е имало.


Избрани сайтове Кучета

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Най-нови обяви

  • Искам да се запозная с жена от 46 до 53 години
    На 58 години съм и до себе си искам да имам мъжко момиче.Да сме взаимозаменяеми

  • Сподели във facebook

    All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти