Настояват за наказателни процедури срещу България

Настояват за наказателни процедури срещу България

Евродепутати настояха за незабавни наказателни процедури срещу България заради неопазване на НАТУРА 2000

На 30.04.2009г. се състоя последното заседание на Комитета по петиции към Европейския парламент за този мандат. На заседанието бяха разгледани българските петиции, засягащи неопазване на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.
Присъстващите евродепутати взеха единодушно решение въпросът с унищожаването на природното наследство в България да бъде директно отнесен до Комисаря по околна среда, както и до Европейският омбудсман. Според евродепутатите Европейската комисия неоснователно бави наказателните процедури за България, при налични множество очевидни доказателства и факти за неспазване на европейското екологично законодателство. Ето защо те ще настояват омбудсманът да разследва причините за неефективната работа на отделни звена от Комисията по околна среда, отговаряща за България. Евродепутатката от България Душана Здравкова и испанският евродепутат Давид Хамърщайн бяха категорични, че Европейската комисия трябва да стартира незабавни наказателни процедури по случаите Рила, Странджа, Иракли, Каликара и Камчийски пясъци, за които в Комисията по околна среда са депозирани множество жалби, аргументи и доказателства за неопазване на изискванията на Европейските директиви. Според Комитетът по петиции Комисията трябва по-скоро да окаже натиск върху Българското правителство за връщане на защитена зона Рила-буфер в НАТУРА 2000. Относно българските петиции, засягащи замените на земи и гори в ущърб на обществения интерес, евродепутатите настояха Комисията да започне мащабно разследване на този феномен в България.

Освен евродепутати и представители на Европейската комисия, на заседанието присъстваха и част от петиционерите, които изнесоха допълнителни аргументи в полза на депозираните петиции. Бяха представени най-значимите проблеми свързани с непълнота и неопазване на мрежата НАТУРА 2000, както и замените на земи и гори в значими природни територии, като недопустима държавна помощ за лица, придобиващи държавни и общински имоти в България.

След заседанието Коалиция „За да остане природа в България” внесе нова петиция от български граждани, настояваща за спиране на незаконния лифт „Хижа Пионерска-хижа Рилски езера” в Рила и рекултивация на района. Лифтът бе построен в свлачищен район и въпреки много бройните протести на граждани и осъдителната реакция на Комитета по петиции, който посети мястото миналата година, в момента лифтът функционира, застрашавайки човешки животи.

За повече информация:
Нели Арабаджиева, Зелени Балкани, тел: 0884 257711


Сподели във facebook


Избрани сайтове България

 • USB-Travel - Детски лагери и почивки Най-добрите зимни и летни детски лагери и почивки за Вашите деца на море и планина- онлайн от Usb Travel ...

 • ЕЛ КАБ БЪЛГАРИЯ Търговия на едро и дребно с електроматериали, кабели, осветителни тела, апаратура и led осветление. Предлагани марки: osram, phi ...

 • Официалният AtlasPROfilax® Център в България Официалният AtlasPROfilax® Център в България.

 • Нови интернет страници България

 • Гледай в интернет! Да създадем дом- етапи в строителството

 • Олимпия- лидер в транспорта на течни химически вещества и опасни товари (ADR) Услуги

 • Максофт - интернет решения за бизнеса Състезанието NASA Space Apps 2018

 • Най-актуални страници България

 • Основни етапи при строителство на къща в България Да създадем дом- етапи в строителството

 • Честит Празник! 22 септември - Денят на независимостта на България

 • Подновяването на паспорт и книжка вече за 3 дни, където ни е удобно Подновяване на паспорт и шофьорска книжка

 • Най-нови коментари България

 • Коментар към: ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ Artlcies like this are an example of quick, helpful answers.