Царските орли излюпиха първите си малки за тази година

Царските орли излюпиха първите си малки за тази година

 

В първите дни на месец май екипът на Зелени Балкани, работещ по програмата на организацията за проучване и опазване на царския орел, наблюдава двойка царски орли с две излюпени малки.

Това са първите малки регистрирани от екипа през тази пролет. Гнездото с двете новоизлюпени птици е регистрирана в района на Дервентските възвишения (Южна България) по време на регулярно извършвания мониторинг. Като цяло размножителния период за царския орел през тази година има известно закъснение в сравнение с предходните. Въпреки това, наблюдаваната двойка както винаги до сега през последните години е сред първите за сезона представители на редкия вид орли сдобили се с потомство. Експертите на Зелени Балкани са на мнение, че продължителното нетипично студено за сезона време, може би ще повлияе отрицателно върху гнездовия успех и броя на успешно отгледаните малки на царския орел през този размножителен сезон.

Усилията на Зелени Балкани за проучване, опазване и подпомагане на царския орел са подкрепени от EURONATUR (www.euronatur.org), Парка за птици – Валсроде (www.vogelpark-walsrode.de), People’s Trust for Endangered Species (www.ptes.org), като са насочени в няколко основни направления – опазване и възстановяване на местообитанията, охрана на гнезда, изследване на биологията и екологията на вида, изкуствено подхранване и др.

За повече информация:
Градимир Градев - ggradev@greenbalkans.org


Сподели във facebook


Избрани сайтове царския