Започва ваксинацията срещу бяс

 

Започва ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници в областите Монтана, Видин и Враца

Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) от утре започва ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници в областите Монтана, Видин и Враца, която ще продължи до 1 май. Това съобщиха от пресцентъра на службата. Четири самолета ще изхвърлят ваксинални примамки от 150 метра височина, като на един квадратен километър площ ще се залагат по 20 броя от тях. Над населените места и водоемите няма да се изхвърлят ваксинални примамки, а мястото на изхвърлянето на всяка ваксина ще се засича с помощта на GPS. Ваксинирането ще продължи от 2 до 4 май в областите Перник, Кюстендил, София град и София област. От 5 до 8 май ще бъдат хвърляни ваксинални примамки в областите Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч, а от 9 до 11 май – в областите Русе, Разград, Търговище, Шумен. Ваксинацията ще приключи с областите Добрич, Варна и Силистра от 12 до 14 май.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.
Само от началото на годината у нас са регистрирани 31 случая на бяс. Най-много са в Шуменска област – 10. Останалите случаи са в област Монтана – 6, в област Видин – 4, в областите Разград, София-област, Търговище, Силистра и Кюстендил – по 2 и в област Перник – 1.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба и ще бъде изпълнена през 2009 г. Европейската комисия ще подпомогне нейната реализация със 790 000 евро. През есента е предвидена още една ваксинация в същите области на страната, а след анализ на резултатите ще бъде изготвена програма за ваксинация за следващата година.
Ваксинацията против бяс със самолет показва много висока ефективност в страните от ЕС. Чрез този метод заболяването е ликвидирано във Франция, Германия и Чехия. Такива програми в момента се изпълняват в Литва, Латвия, Естония, Словакия, Словения и Румъния.
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове областите