Къде кълве /17.04.- 21.04.2009/

 

Марица продължава да радва със скобари
Веселин ГАНЕВ, в. Рибар, бр.15
В рамките на град Пловдив скобарът отново е приоритет. Рибите не са едри, но за сметка на това се ловят с добро темпо. Излизат екземпляри с тегло 300-350 г. рядко по- едри. Относно начина на риболов и стръвта няма промяна от зимата. Линията е с основно влакно 0,12, с повод 0,08-0,10, плувка 0,75-1,00 г., кука № 14-16. Единствената разлика от зимния такъм е в по- малкия грамаж плувка, понеже рибата е близо до брега. Стръвта, даваща най- добри резултати, е трохата.
Освен скобар, се обажда и кефал с подобни размери. Най- посещаван е участъкът от реката след железопътния мост. Раздвижи се и хищникът по Марица. Рибари се хвалят с добри попадения на щуки в диапазона от 1,200-1,600 кг. "Тигрицата" е имала различни предпочитания. В някои от излетите спинингът е бил основно оръжие, а в други живото рибе се е оказало с предимство. Като факт се отчитат и шумните изяви на распера. Колеги се оплакват, че на няколко пъти речният разбойник им разваля риболова, преследвайки яростно дребосъка в близост до местата, на които се лови скобар. След една- две атаки от страна на распера, в района не остава никаква риба за дълго време.

Река Тунджа
Щуката се показва

Тодор Кръстев, в. Рибар, бр.15
За дълъг период през зимата и пролетта от Тунджа идваха вести, свързани предимно с улов на кефал и морунаш. И възмущения на редови рибари от повсеместно бракониерство с прословутите "парашути". Напоследък картината постепенно се промени в положителна посока. Забелязва се известно разнообразяване на улова. Най- интересни са попаденията от щуки в района на селата Веселиново и Завой, Ямболско. Хищникът обаче показва различни лица в различните дни- веднъж е изненадващо активен, друг път изобщо не издава присъствието си дори в наглед подходящи за риболов условия. Спинингисти твърдят, че воблерите са най- ефикасната изкуствена примамка за щуката по това време на Тунджа. Впрочем, поредицата извадени хищници в споменатия район потвърждава това.

Язовир "Пясъчник"
Голямото събитие е едрата каракуда
Веселин ГАНЕВ, в. Рибар, бр.15
На стената се лови шарена риба. С подходяща захранка и фина линия се отчитат добри резултати с уклей, бабушка и дребна каракуда. Бялата риба и костурът вероятно са в брачен период и засега се отдръпнаха от сцената.
Голямото събитие на "Пясъчник" е едрата каракуда, която за пореден път се събрала в плитките зони на водоема. Най- посещаваните участъци в момента са "Краварниците" и "Бански дол". Рибите тази година са буквално трофейни, от 0,700 до 1,300 кг. Не са толкова чести, както през минали години, но определено си заслужават чакането. Трудността при риболова им в момента е, че са доста навътре в разлетите зони от язовира и да се достигнат от брега е трудно. Два от възможните варианти, които дават резултат- тежък ваглер или фидер. Най- често използвана стръв са торните и бели червеи.

Язовир "Жребчево"
Панаири, панаири...
Динко ДИНЕВ, в. Рибар, бр.15
В устието около небезизвестния Римски мост в почивните дни настъпва такова стълпотворение от народ, че картинката е готова за рекордите на Гинес. Усърдни рибари, очевидно в период на скука, са преброили повече от двеста човека по бреговете и поне стотина автомобила, разпръснати безразборно из околността. Това е било в почивен априлски ден.
Рибата демонстрира масирано присъствие с чести плясъци на повърхността, но кълването и не е нито повсеместно, нито целодневно. Преобладава каракуда, като силното време е в сутрешните часове и докъм обяд, после се отдръпва. По- продуктивни са дънните варианти- на фидер или на дъно с олекотен монтаж- хранилка с пълнеж и бели или торни червеи на куките. Излизат каракуди в диапазона от 100 до 300 грама. Бабушки също са част от улова.
При тези пренаселени брегове обаче и при наличието на течение от вливащата се река, да се работи на дъно е твърде трудна работа. Никак не са редки случаите на преплитания, късания, дори разправии между рибари. На плувка резултатите не задоволяват и повечето от присъстващите са готови да поемат рисковете на дънния риболов, само и само да са в играта. А ако по някаква причина се откажат, мястото им веднага се заема от новодошли. Панаири, панаири...

Стабилен улов по "Дренов дол"
Кирил БОРИСОВ, в. Рибар, бр.15
Ако се изключи Струма, по язовир "Дренов дол" е най- актуалният улов в средата на април за кюстендилските въдичари. Някои успешно редуват язовира с реката и се радват на добри попадения. На "Дренов дол" сега излиза предимно каракуда. Търсят я по плитчините на ръкавите, където водата вече леко се постопля и има истинско оживление. Екземплярите не надвишават 200-250 грама, но пък каракудата не отказва и е добре да се залага на нея. Стръвта е бял червей. Същото съдържание на куката привлича и по- дребен костур или кефал. За по-едрите си трябва жива стръв. Заложи ли се на рибе, може да се извади по някой кефал и над половинка.
Опитни въдичари прилагат и други технологии- опитват на дъно, на чепаре. Не се разочароват. На бял червей се обажда средна на големина бабушка.

Къде са кефалите от Челопеч
Иво НИКОЛОВ, в. Рибар, бр.15
Язовирът край пирдопското село Челопеч, известен на местните хора със странното име "Качулка", има разнообразни рибни ресурси. През последните години обаче нашумя в риболовните среди с едрите си кефали.
В някои спокойни спокойни пролетни дни там се правеше истински фурор с улов на "тупалки" от по килограм и нагоре. При това със съвсем достъпна тактика- на плувка, на грозд от бял червей и задължително хранене с бели червеи.
И през тази пролет не липсваха ентусиасти да се надхитрят с тях, но опитите обикновено приключват с разочарование. Дали пък не се свършиха едрите кефали? Едва ли. Има друго логично обяснение, което витае сред хората от "постоянното присъствие". Навъдили са се прекалено много дребни костурчета, които нападат червеите още с потъването и не дават възможност на други риби да се доредят. Ако се извади друго нещо, то ще е някоя едра, но епизодична бабушка.
Това е на дъното. А в междинна вода се лови и уклей. При това не е никак лош като големина, не е и малко. Но за всички онези, отишли с намерението да ловят едър кефал, заниманието с уклеи им се вижда твърде досадно.
Има и друга интересна възможност на "Качулка"- щуката. През миналата пролет софийски рибар извади от там 6- килограмов екземпляр. Ако това се приеме като късмет, то хищници с по- скромни размери не са рядкост, стига да се улучат в настроение.

Язовир "Въча"
Уклей във вихрено темпо

Веселин ГАНЕВ, в. Рибар, бр.15
Към устието на язовира напоследък уклеят е в изобилие и се лови във вихрено темпо. Държи се близо до повърхността, на около метър и налита стръвно на пинките и белите червеи. Добре е да се подхранва с оводнена захранка, за да се задържи пасажа за по- дълго време, но дори и без захранка може да се направи добър риболов. Просто уклеят е навсякъде.
С платиката и бабушката обаче, положението не е така добро. И двата вида като че ли все още не са се активизирали. Правихме опити да уловим поне няколко риби от гореспоменатите видове, но резултатите бяха повече от скромни- едва 7-8 бабушки и една платика. Може би слабата им активност се дължи и на състоянието на водата, която е доста мътна към устието на язовира.
Хищниците също разочароват засега. Имах възможността да разговарям с колеги, които лагеруваха на "Въча" и през деня се занимаваха усилено с тролинг, но резултатите им бяха много слаби.

Язовир "Искър"
Платика
Забраната за риболов през тази година ще бъде въведена на 21 април. Така че можете да използвате последните дни, за да потърсите едрите платики на язовир "Искър". В последната седмица изявите и бяха доста противоречиви. Пасажите се изтеглят в коритото на реката при устието. Също така добри резултати може да имате на Шипочанския залив.
в. Уикенд

Язовир "Жребчево"
Каракуда
По традиция на устието на язовира излиза много риба преди забраната. Местата са около Римския мост, където всекидневно се събират стотици риболовци. Най- масово се търси каракудата. Освен нея могат да се хванат платики, бабушки, както и малки шаранчета. В района има доста закачки, затова е важно да уцелим чисто място.
в. Уикенд

Река "Тунджа"
Кефал
Чудесни кефали налитат на изкуствени примамки в средното течение на река Тунджа край селата Баня и Червенаково. Рибите са с тегло около килограм. Търсете ги на воблери. Доста резултатни са примамките на "Goldy". Кефалите се придържат в бързеите и дебелите вирове. На блесни резултатите са по- слаби.
в. Уикенд

Язовир "Ал. Стамболийски"
Бабушка

Огромни бабушки се мамят във водоема край град Севлиево. Рибите вече се изтеглят към устието, за да хвърлят хайвер. Най- добре е да ги потърсите на дълбочина между 1 и 3 метра. Задължително ползвайте захранка, ефектът е поразителен. Някои рибари вече се похвалиха с извадени шарани на плувка, но уловът им е рядка слука.
в. Уикенд


Сподели във facebook


Избрани сайтове Рибар

Най-актуални страници Рибар

  • Сърцето на Германия повече » ...

  • Тайнственият Лаос и Виетнам - новото лице на Индокитай 23.11.2019г. повече » ...

  • Азиатските съкровища - Хонг Конг, Макао и Тайван повече » ...