¬≈Ћ» » ѕ≈“Џ 

 

¬елики ѕ≈“Џ , наричан още разпети, е един от 12-те лоши петъка, тачени от българите и от останалите южни слав€ни, срещу големите календарни празници, също за предпазване от √–јƒ”Ў ј, но най-вече против ЅќЋ≈—“» и —ћЏ–“.  атегорично забранени са женските зан€ти€ - предене, тъкане (на ¬ЏЋЌј); попул€рна е забраната да се €де месо и половото табу - заченато тогава дете се ражда с недъг. ¬ христи€низираните народни представи петъкът е женски ден, посветен на св. ѕетка, ко€то според научните становища е сходна с езическата слав€нска богин€ ћокош, отличаваща се с подчертани хтонични белези. ѕри сравн€ване на четни€ ден четвъртък (тогава се поднов€ва  ¬ј—Џ“ и младежите се люле€т на висока люлка-въртележка) с нечетни€ петък (със забраната за миене и Ѕ–Џ—Ќ≈Ќ≈ против забол€ване и —ћЏ–“, а от църква се донас€т господюви китки за лек) се установ€ват две редици обреди и забрани, които се вписват в дихотоми€та четно число (бог-небе-мъж-светлина)-нечетно число (богин€-зем€-жена-вода).
Ќа ¬елики петък е разпънат ’ристос, затова той се см€та за най-тежки€ ден в годината и се нарича –азпети петък. ¬ петък светът е застинал пред злото. ¬ъпросите са повече от отговорите. ќпората, ко€то подпира зем€та, е съвсем изтън€ла, про€дена от греха и всеки миг ще се срути вдън зем€. «лото с€каш взима връх и заплашва да отнесе всички. ѕетък е ден за преосмисл€не, за душевно пречистване, за стремеж към повече доброта и нравственост. —пазва се най-строг пост.
’оди се в църква, където символично се погребва ’ристос. ќстав€т се дарове на –азп€тието и цвете на плащаницата при оплакването на ’ристос.
Ќа тръгване всеки отнас€ в дома цвете от църквата - за здраве и живот.
яйцата се рисуват в петък. ƒевойките и невестите влагат таланта, но и душата си в това занимание, което е истинско изкуство. —поред ƒимитър ћаринов (в ДЌародна в€ра и религиозни народни обичаи", —, 1994) писаните €йца са първообраз на народното живописно изкуство, а обредните хл€бове - на народното ва€телство.


√јƒјЌ»я » ѕ–≈ƒ— ј«јЌ»я

ѕо €йцето, оставено пред иконата, на следващата година се гадае. јко €йцето е пълно и не мирише, годината, ко€то идва, ще е добра. јко е празно и мирише лошо, очаква се трудна година.


ћ≈“≈ќ–ќЋќ√»„Ќ» ѕ–ќ√Ќќ«»

јко на –азпети петък времето е €сно и хубаво, по празниците ще вали дъжд. јко времето е лошо, по празниците ще е хубаво.
јко на трети€ ден на ¬еликден има мъгла, през годината ще има много пчели.
јко преди ¬еликден духне в€тър, казват, че √оспод пуска душите на мъртвите.

јгенци€ ‘окус


—подели във facebook


»збрани сайтове петък

Ќай-актуални страници петък

  •  онтакти Aleti Furniture. јдрес изложбена зала и телефони за връзка. ћагазин Aleti Furniture - гр. —офи€, кв. "Ѕорово" , ул. "—олун" є51  онтакти

  • јвтобуси до јлбани€

  • јвтобусни билети от —офи€ през Ќиш јвтобусни връзки за —ърби€, ’ърватска и —ловени€ през Ќиш