В САЩ откриха розов делфин

В САЩ откриха розов делфин

 

Необикновена окраска в наситен розов цвят на бутилконос делфин предизвика интереса на учени и туристи в САЩ. Животното е открито в соленото езеро Калсас, разположено в щата Луизиана, на север от Мексиканския залив. Редкият делфин доби голяма популярност след като негови снимки се появиха в средствата за масова информация. Фотографирал го е Ерик Руй, шеф на местна корабна компания. Той го наблюдава от миналата година:
"Веднъж забелязах стадо от четири делфина, но един от тях ме впечатли с окраската си. Имаше розов цвят и коренно се различаваше от събратята си. От тогава до днес съм го виждал още поне 40-50 пъти в езерото и плавателния канал, свързващ го с океана. Никъде другаде не съм срещал такъв делфин. Сякаш целият е облят с розова боя".
В средите на учените възникна спор на какво би могло да се дължи това явление. Някои предполагат, че рядката окраска е в резултат на някакво слънчево излъчване или на влияние на околната среда. Като че ли най- убедителна е позицията на Регина Асмутис, старши биолог в Асоциацията по изучаване на китове и делфини, която е убедена, че това е някаква форма на албинизъм, съдейки най- вече по червеникавия оттенък в очите на странния делфин. Иначе животното изглежда напълно здраво и жизнено и с поведението си по нищо не се различава от своите събратя, а и те го приемат като един от тях.
Експертите считат, че това е единственият розов бутилконос делфин в света, а това изявление е достатъчно към езерото да се стичат тълпи от любопитни туристи с единственото желание да зърнат с очите си странника.
ЛАЗАР ЧЕРНЕВ, в. РИБАР, бр.15,14-20.04.2009г.


Сподели във facebook


Избрани сайтове делфин

Най-актуални страници делфин

  • Дубай - Перлата на Ориента - 7 нощувки - 06.10.2019; 13.10.2019г. повече » ...