Маймунка голяма колкото орех

Маймунка голяма колкото орех

в Зоопарка в София

Маймунка, колкото юмруче на 5- годишно дете или досущ с размерите на орех, скоро ще посреща посетителите в столичния зоопарк. За бъдещата придобивка се похвали пред „Телеграф” директорът на зоокъта д-р Иван Иванов.
Джуджевидната мармозетка ще пристигне до няколко месеца в столицата. Този вид маймунка е много дребничка. При раждането си тежи около 15 грама, а като възрастна достига 120 грама. Дължината и без опашката е 136 милиметра. Обитава горното поречие на Амазонка и може да се срещне в горите на Перу, Колумбия, Боливия и Бразилия. Маймунката джудже впечатлява с прескоците си, които стигат до 5 метра във въздуха.
Други новодомци
Шест вида змии и дива котка от породата „Сервал” са другите новодомци на зоопарка. Те са пристигнали преди около десетина дни и вече са настанени в квартирите си. Съскащите студенокръвни не са отровни, защото има забрана да се купуват подобни видове. Преди време директорът на зоопарка за малко да намери смъртта си след среща с отровен пълзящ питомец. „Докато съм директор, няма да се вземат отровни змии”, отсече категорично д-р Иванов.
Наскоро частна фирма е направила дарение на стойност от 4000 евро за живатните в зоопарка. Голяма част от сумата ще отиде за лечение на болните нокти на слоницата Артайда.
Вчера столичната зоологическа градина отбеляза Лазаровден. На тази дата от 1996 година насам зоопаркът дава всяка година паспорти на новите осиновители на животни. Този път те бяха 17 души.
Меди Иванова, в. Телеграф


Сподели във facebook


Избрани сайтове зоопарка