Белоглавите лешояди заминават за Балкана

Белоглавите лешояди заминават за Балкана

 

На 14 и 15 април, 2009г. Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани ще изпрати първите белоглави лешояди по програмата за реинтродукция на вида в Котленска Планина и Врачански Балкан.
Припомняме, че в началото на март, 18 птици от вида белоглав лешояд пристигнаха в България от остров Майорка, Испания. Това бе сериозна стъпка от изпълнението на Плана за опазване на лешоядите на Балканския полуостров, подкрепян и осъществяван от международен консорциум от неправителствени организации.
След едномесечния карантинен период в Спасителния център в Стара Загора част от лешоядите ще бъдат транспортирани до специално изградени волиери в планината, където ще трябва да се адаптират към новото място преди да бъдат окончателно освободени в дивата природа.
Птиците бяха предоставени от местното правителство на Екстремадура, Кастиля Ла Манча и Балеарските острови чрез Фондацията за черния лешояд на остров Майорка, а дейностите се осъществяват с подкрепата на Федералната Фондация за Околна Среда на Германия и Франкфуртското Зооложко Дружество.
Планът предвижда в рамките на 3 години общо 150 птици да бъдат транспортирани и успешно реинтродуцирани в района на Стара Планина. Това е най-мащабният проект за реинтродукция на изчезващи птици осъществяван до сега на Балканския полуостров и предизвика интереса на много граждани и медии в цяла Европа.
Всички заинтересовани журналисти и граждани ще могат да заснемат отпътуването на птиците от Стара Загора, както и да получат допълниелна информация от експертите в спасителния център на 14 април от 10.30ч.

Контакти:
За Стара Загора: Христина Христова, Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани, тел: 0886570053

За Котел: Емилиян Стойнов, Фонд за дивата флора и фауна, тел: 0896573841

За Врачански Балкан: Георги Стоянов, Дружество за защита на хищните птици, тел:0888734503


Сподели във facebook


Избрани сайтове център

  • Техника Консулт - измервателни уреди, металорежещи машини, маркиране Техника Консулт - измервателни уреди, металорежещи машини, маркиране

  • Маркела- Настаняване в самостоятелни апартаменти в София Туристическо и квартирно бюро "Маркела" предлага стаи и самостоятелни апартаменти на хотелски начала като частни квартири, наста ...

  • Градински център Божилови- озеленяване, производство на растения, затревяване Градински център Божилови предлага озеленяване, производство на растения, дървета и храсти, поддържане на градини, поддръжка на ...

  • Градинар.Бг - градински център онлайн Вашият онлайн магазин за градината- растителна защита, торове, х

  • Пандерма- модерен лазерен и дерматологичен център Вашият козметик и дерматолог в Пандерма предлага лазерна и фотое

  • Нови интернет страници център

  • Компютърни курсове, Уроци: AutoCAD, 3D Studio MAX Adobe Photoshop InDesign Excel Отзиви