*Гризачите имат свой речник

Гризачите имат свой речник

За да можете да разберете домашния си приятел и да задоволявате неговите потребности, е много важно да разбирате неговите знаци и сигнали и естествено да се водите по тях.
Звуците играят много важна роля през първите няколко седмици от живота на малките хамстери. Скимтенето им се възприема от майка им като зов за помощ. Тези звуци обикновено не могат да се доловят от човешкото ухо, но острият слух на майката ги улавя. Най- често причината за скимтенето е глад или някое от малките се е отдалечило прекалено много от гнездото и не знае накъде да тръгне. Тези звуци са жизнено важни, тъй като хамстер, който не скимти, умира от глад или се изгубва.
Не само за малките, но и за възрастните хамстери издаването на звуци е от голямо значение за общуването им с хората и себеподобните.

ЗНАЧЕНИЕ
Тракането със зъби е сериозно предупреждение, което, ако не се вземе на сериозно от противника и той не се оттегли, може да има тежки последствия. В такива случаи трябва да се внимава и ако е необходимо, да се разделят животните. Внимавайте също и за вашите пръсти, тъй като ухапването от привидно безобидния хамстер боли доста силно.
Ако започне да съска /подобно на котка/, това също е знак за нападение, възможно е обаче това да се чуе и при чифтосване.
"Крещенето" е знак на защита, чува се и когато хамстерът се страхува или иска да изплаши нападателя си.

ТЯЛО
За съжаление лицето на хамстера не може да прави гримаси или да изразява емоции, но животното използва тялото си, за да изрази желанията или настроението си. Пълзи ли хамстерът с коремче плътно прилепнало по пода, е несигурен, обикновено прави така в нова или непозната обстановка. Ако върви "като на кокили" и с изправена нагоре опашчица, се страхува от нещо. При младите хамстери обаче това може да е знак на подчинение пред по- възрастния хамстер. При сериозна опасност или голям страх, например от хищници, хамстерът ляга по гръб и се прави на умрял, като често номерът минава.
Ако гризачът ви стои на задни крачета и души въздуха около себе си, проверява за възможни опасности. Ако стои но задни крачета с отпуснати надолу предни лапички, любимецът ви е спокоен, чувства се сигурен и в безопасност. Ако хамстерът си надува бузите и изправя уши, това предупреждава за нападение.
За клепнали назад уши може да има няколко причини, като например несигурност, страх, лошо настроение, агресия или опит да привлече внимание.
Ако хамстерът подскача, иска по този начин да изрази доброто си настроение и смелостта си. Ако хамстерът дълго и с удоволствие се чисти, прозява или протяга, това означава, че се чувства добре и има вътрешно спокойствие, ако обаче изведнъж и неочаквано започне да се чисти, а също и да трепери, се е изплашил от нещо или се чувства несигурен.

Виктория Викторова, в Телеграф


Сподели във facebook


Избрани сайтове хамстерът