Джинджифилова риба

Джинджифилова риба

Продукти:
1 цяла риба /кефал, костур или пъстърва/ около 700 г., изчистена, 1/2 ч.л. сол, 1 /15мл./ с.л. сусамово олио, 2-3 стръка зелен лук, разрязани на две по дължина, 2 с.л. /30 мл./ светъл соев сос, 2 с.л. /30 мл./ китайско оризово вино /или сухо шери/, 1 с.л. /15 мл./ настърган пресен джинджифил, 2 с.л. /30 мл./ олио, ситно нарязан зелен лук за гарниране.

Начин на приготвяне: С остър нож направете дълбоки напречни нарези от двете страни на рибата на около 2-3 см. разстояние един от друг. Намажете отвън и отвътре рибата със сол и сусамово олио. На дъното на огнеупорна чиния поставете зеления лук, отгоре поставете рибата. Смесете соевия сос, оризовото вино и настъргания джинджифил и полейте с тази смес рибата. Поставете чинията в стимер /уред за варене на пара/ и варете на силен огън 12-15 минути. Извадете чинията от стимера, посипете със ситно нарязания зелен лук. Загрейте силно олиото и залейте с него рибата. Сервирайте веднага.




Избрани сайтове рибата