Животновъдите ще разпънат палатки

животновъди

пред агроминистерство, ще блокират и пътища

София. Животновъди от страната ще протестират отново пред земеделското министерство в столицата. Техни колеги пък ще се съберат на стачка на главен път Е 80 до село Горски извор, (Хасковско). Пред Агенция „Фокус” Пени Ботева от асоциацията на млекопроизводителите посочи, че и двата протеста ще започнат към 12 часа, като животновъдите ще започнат да се събират час по-рано.
Стопаните, които ще се съберат пред МЗХ, ще останат на палатков лагер там няколко дни. „Ще настояваме нашите искания, които вече са подадени във ведомството, да бъдат изпълнени или поне да започне да се работи по тях”, каза зам.-председателят на асоциацията Иван Чалъков. Според него проблемите на животновъдите са в МЗХ и трябва да бъдат разрешени от ведомството.
Протестиращите фермери до село Горни извор пък ще блокират главния път със стадо овце. Според председателя на асоциацията на животновъдите Бойко Синапов блокадите ще продължат колкото се може по-продължително. По думите му стопаните обмислят нови начини за протести. Например на 9 април, организирано във всички части на страната, фермерите няма да допускат служителите на общинските земеделски служби на работа.
Фермерите ще протестират заради неизплатените субсидии за литър качествено мляко за януари. Освен това те искат да има ясна стратегия за техния бранш. Стратегията за сектор животновъдство трябва да бъде създадена поне за седем-осем години. Продължават да падат неоснователно изкупните цени на месото и млякото и държавата трябва да се намеси като определи защитни цени на продуктите, смятат стопаните.
Последният протест на животновъдите беше пред сградата на Държавен фонд „Земеделие” в София на 1 април. Тогава беше излъчена работна група за разрешаването на проблемите на фермерите.
На последното заседание на групата преди два дни са били обсъдили проблемите с изплащането на европейките плащания за пасищата, каза Пени Ботева.
По думите й се оказало, че много стопани са били глобени заради новите наредби за мерене на пасищата у нас за подпомагане. „Има различни начини на мерене на пасищата – вече при едно дърво се налага глоба и има отрязани субсидии. Примерно за пасища и мери при един декар се допускат до пет вида храсти, растителност или дървета, които да не са по-високи от 50 см. Ако не се измерят правилно и хората са си подали документите в една измервателна точка, а пък при новото измерване, съседно дърво попадне в пасищата – става объркване”, обясни тя.
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове пасищата