Никулденска пита

Никулденска пита

Продукти:
1 кг. брашно, 3 яйца, 250 г. кисело мляко, 70 г. захар, 1 лъжичка сода бикарбонат, 1 лъж. сол, 2 лъж.олио или масло, хладка вода за замесване, 1 жълтък за намазване.

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява два пъти и се размесва със содата. Прави се кладенче и в него се поставя солта. В отделен съд се разбъркват киселото мляко и яйцата, слагат се мазнината и захарта. Сместа се размесва с брашното, като се прибавя и вода, докато се получи меко тесто. Меси се, докато тестото се изглади и започнат да се появяват мехурчета. Оформя се кръгла питка, украсява се отгоре с разнообразни фигури, намазва се с жълтък и се оставя да втасва около половин час. Пече се в умерена фурна. След като се изпече, питката се поръсва с вода и се загъва в кърпа.
в. Уикенд




Избрани сайтове жълтък

Най-актуални страници жълтък

  • Кроасан с баварски крем Зодия водолей

  • Плодова торта Зодия дева

  • Лимонов сладкиш Зодия овен