300 000 фиданки ще засади Регионална дирекция

фиданки смолян

по горите – Смолян

Смолян. Регионална дирекция по горите – Смолян предвижда през настоящата година да залеси 706 декара нови гори в Държавния горски фонд с финансиране от НФ "Българска гора" съобщи за радио „Фокус” – Смолян инж. Асен Карабов - директор на РДГ - Смолян. Община Смолян е предвидила за залесяване 25 дка със собствени средства. На територията на ДГС Чепеларе ще се залесят 6 дка гори, собственост на язовир "Студенец". На попълване подлежат 416 дка култури, в които по различни причини не е достигнат необходимият процент на прихващане. За залесяването и попълването на култури през настоящия сезон ще се използват около 300 000 фиданки, произведени в петте държавни горски разсадника на РДГ - Смолян. Залесяването ще се извърши традиционно с местни дървесни видове като бял бор, черен бор, смърч, бук, зимен дъб, бяла акация и горскоплодните видове - киселица, джанка и дива круша. В малки количества са застъпени интродуцираните видове зелена дугласка и атласки кедър.
През настоящата година ще бъдат отгледани и 3359 дка едно-, две- и тригодишни култури чрез окопаване и изрязване на нежелана растителност.
За плануваните през тази година залесяване и борба с ерозията са необходими 518 500 лв., от които 173 500 лв. са осигурени чрез кандидатстване с проекти от страна на ДГС към Национален фонд ,,Българска гора”. За останалите 345 000 лева ще се разчита на бюджетни средства от ДАГ и на собствени средства от стопанската дейност на ДГС и ДЛС. През пролетта на 2008 г. са залесени 758 дка върху площи в Държавен горски фонд при предварително предвидени 755 дка, съобщи още Карабов. Извършено е залесяване върху 25 дка гори, собственост на ГК "Каракус" и 48 дка гори на община Смолян. Попълнени са и 688 дка, като разчетът е преизпълнен с 2 дка култури.
От 608 дка, извършена почвоподготовка през 2008 год., 517 дка е за залесяване през пролетта на 2009 год.
Там, където не е било необходимо да се изразходват средства за отглеждане на култури, това мероприятие не е извършвано, а икономисаните средства са насочени в други неотложни дейности. Изразходваните средства за залесяване и грижи по създадените култури през 2008 год. са в размер на 467 000 лв.
Екатерина ЧЕРЕШАРОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


*

Избрани сайтове Смолян

Най-актуални страници Смолян

 • Септемврийски Празници в Родопите! повече » ...

 • Краси Радков стана баща. Ето как кръстиха мъника…

 • Ски пакети Зима 2018/19 - среден сезон повече » ...

 • Най-нови обяви

 • ЕЛВИС ПРЕСЛИ -- ЦЯЛАТА СТРАНА фризьори,плетене на пл
  ЕЛВИС - ПРЕСЛИ – ЦЯЛАТА СТРАНА –ПРОМОЦИЯ- -организира професионални индивидуалн

 • ЕЛВИС ПРЕСЛИ-- ”-ЦЯЛАТА СТРАНА- -маникюр,педикюр,нок
  ЕЛВИС ” ПРЕСЛИ--ЦЯЛАТА СТРАНА-Пловдив,София,ВАРНА-,БУРГАС,ДОБРИЧ,ШУМЕН,В.ТЪРНОВО

 • ЕЛВИС ПРЕСЛИ - -ЦЯЛАТА СТРАНА--индив. барман,сервит
  ЕЛВИС ПРЕСЛИ -ЦЯЛАТА СТРАНА- организира барман,сервитьор,готвач,пицар,сладкар,