Нов опит за уволнения на директорите

Нов опит за уволнения на директорите

на природните паркове Странджа и Врачански Балкан

Броени дни преди Седмицата на гората Държавна агенция по горите (ДАГ) отново продължава с опитите да уволни директорите на природните паркове Странджа и Врачански Балкан.

Вчера, 1 април 2009 г., от ДАГ са настояли противозаконно да връчат заповед за уволнение на Николай Ненчев, директор на Природен парк Врачански Балкан, въпреки, че той е в отпуск по болнични и се намира в болнично заведение. Директорът на Природен парк Странджа Стефан Златаров е бил любезно поканен да напусне доброволно и да заеме друга позиция в системата на горите, несвързана със защитените територии. Всичко това се случва въпреки обещанието на началникът на ДАГ Стефан Юруков, дадено пред 20 дни пред национални медии, че няма да има уволнения на директори на природни паркове.

Недопустимият административен натиск върху директора на Природен парк Странджа е в отговор на желание на кметовете на Малко Търново и Царево, които засипаха ДАГ с абсурдни обвинения и доноси срещу администрация на парка, която „възпрепятствала развитието им”. Реалната причина зад тези искания е, че дирекцията на Природен парк Странджа явно си върши работата и спазва българските закони в най-голямата защитена природна територия в страната, казват природозащитниците.

Дирекцията на Природен парк Странджа беше първата държавна институция, която през 2006 г. сигнализира за незаконния строеж на комплекс „Златна перла” на фирмата „Краш 2000” на брега на морето край село Варвара на територията на природния парк. След 3-годишна съдебна сага, преди дни, Върховният административен съд окончателно обяви строежа за незаконен.

За директора на Природен парк Врачански Балкан е произведен списък от административни нарушения, като много от тях се позовават на разпоредби от 1958 г., които отдавна не са в сила. Междувременно дирекцията на природния парк успя да привлече 100 хил. лв годишно към бюджета си от стопанисване на пещерата Леденика. Очевиден мотив за отстраняването на Николай Ненчев е желанието на някои политически кръгове във Враца да пренасочат тези приходи в друга посока.

От коалицията „За да остане природа в България” настояват ДАГ да отхвърли ясно и твърдо всякакви опити на местните власти да кадруват в системата на горите, особено на основата на искания, които показват непознаване на законите в България и нарушават правата на гражданите й.

Паралелно с това Тома Белев - Директор на Природен парк Витоша е подложен на яростна медийна атака от новосформираната организация "Природата за хората". В няколко предавания по националните телевизии, Белев е обвиняван и нападан. Обществеността се въвежда в заблуждение, че той носи отговорност за "разрухата" в парка,  като се визира нуждата от ремонт на сгради и съоръжения общинска или частна собственост (ремонт, който не само не е задължение на г-н Белев, но и той няма правомощия за това, поради факта, че те имат собственици - частни лица, общини и прочие). Особено яростно Белев беше нападан заради участието си в граждански организаци и кампании, а именно заради факта, че е Член на УС на Зелени Балкани, че участва в кампанията "За да остане природа в България" и дори за това че е Председател на Асоциацията на парковете в България - НПО, създадено единствено, за да привлича средства за проекти на територията на парковете в България, страдащи от изключително ниския си бюджет, отпускан от държавата.

Нападки бяха отправени и към самите Зелени Балкани, като най-"странните" от тях, са:
- че организацията "купува земи и прави ЗАМЕНКИ!" (при все, че организацията е инициатор за създаването на кампанията "Обща кауза", насочена срещу заменките на държавни земи и гори!);
- организацията беше наречена "частна организация" (при все, че е регистрирана в обществена полза и близо 20 години работи за опазване природата на България);
- че организацията води "стотици дела срещу хиляди инвеститори", и че е против всички видове инвестиции в България и прочие  и прочие

Като организация, работеща за опазването на биоразнообразието в България, изразяваме още веднъж своята подкрепа за добросъвестните държавни служители, които въпреки оказвания им натиск, продължават да полагат усилия за спазване на законодателството на територията на поверените им природни паркове!
Зелени Балкани


Сподели във facebook


Избрани сайтове Природен

Най-актуални страници Природен

  • Адриатическа панорама Адриатическа панорама (автобус)

  • ТОП процедури за подмладяване на лице Подмладяване на лице

  • Пускат еднодневни излети в Балкана