Прахосмукачка усеща човешките чувства

Прахосмукачка усеща човешките чувства

и се прави на куче

Учени от университета на Калгари "научиха" прахосмукачка марка "Румба" да усеща човешките емоционални състояния с помощта на специално оборудване, съобщи Лайв сайънс.

За целта човекът трябва да носи лента на главата, която улавя биолелектрическите сигнали от челото. Системата събира тези данни и прави изводи за стреса по мускулните показатели. На двете крайни емоционални састояни - спокойствие и напрегнатост, роботът реагира с конкретно поведение.

При голям стрес (нива 3 и 4) прахосмукачката чисти надалече, за да не дразни човека. Когато той е спокоен (ниво 1), прахосмукачката се приближава, като дори симулира куче, което сяда до собственика си. Ако стресът е между двете критични нива, прахосмукачката чисти при зададената програма.

Системата е уникална, защото поведението на робота се контролира не от изрични команди, а от състоянието на човека. Известни са и други опити да се даде на роботи или на компютри способност да усещат човешките чувства. В един проект роботите успяха да усетят състоянието на деца аутисти, а в друг учените се опитаха да ги накарат да улавят сигнали в говора на развълнувани хора.

БТА              Actualno.com


Сподели във facebook


Избрани сайтове човешките