« назад


Обща информация

Божества, растения, животни, природни феномени и скъпоценности

В народните представи ангелите са млади момци, много красиви, облечени в бели позлатени ризи, с дълги руси коси. Живеят на небето и разговарят с душите на умрелите в рая, като ги веселят. Господ ги праща навсякъде, където трябва да се съобщи нещо. Те изпълват целия свят.

Смята се, че колкото са хората и животните по земята, толкова са и ангелите до тях. Всеки човек си има ангел, който го пази. Ангелът не само пази човек от премеждия и беди, но го и напътства, съветва как да бъде добър и да не върши зло. Той записва всичките му дела, добри и лоши. Ангелът постоянно се бори с дявола заради своя човек и ако надвие, човекът е добре и на този, и на онзи свят. Ангелът и дяволът едновременно съветват човека. Човекът сам решава кого да послуша.

Как са станали лековитите билки

Според народните вярвания преди сътворението на човека билките са най-обикновени треви, красиви и уханни, нямат лечебни свойства, защото човекът не трябва да бъде спохождан от никакви болести. След появата му идва дяволът завистник, който унищожава човешката фигура, направена от кал. Господ спасява творението си като откъсва различни треви и запушва раните по човешкото тяло. Раните веднага зарастват, но остават завинаги слаби места на човека, които го правят податлив на болести. Всички могат да се излекуват веднага, ако се намери от същата трева, която Господ използва за лекуване. Красивите треви, вече лековити билки, са навсякъде около нас, но хората не знаят как да ги използват.

Колко са човешките болести и билките за тях

Много са човешките болести, които народът знае да лекува с билки. Смята се, че са точно седемдесет и седем и половина. За всички има лек, за половинката обаче не се намира. Затова и на Еньовден се събират седемдесет и седем билки, а за половинката трябва със затворени очи да се използва случайно избрана. Всички тези билки се връзват във вълшебна „еньова" китка и ако някой през годината се разболее от непозната болест, билките в нея са тези, които ще го излекуват и изправят на крака. Билки се берат на Гергьовден, Еремия и Спасовден, но особено силна е магията им, когато са набрани на Еньовден. Вярва се, че всяка набрана тогава трева е лековита.

Билки за предпазване от унищожителна любов и за раздяла

С магията на билките всяка девойка може да бъде предпазена от унищожителна любов и от раздяла. Някога вярвали, че такава е любовта на змея. С различни билки животът отново може да стане прекрасен - тинтява, вратита, куманига, делянка, чернотрън, пелин и тъжец, костолом, лимоника, гороцвет и самодивски ягоди. Билките трябва се сваряват, задължително в ново гърне. Прави се отвара, с която се облива съсипаната от любов девойка. Куманигата цъфти в синьо по високите планински места.
Магическата сила на билките е позната и на самодивите. С тях те лекуват, но и омагьосват за цял живот. С чемерика Ерина самовила лекува Секула детенце, с цвете самодивско съживяват Иве, погубен заради песните си в самодивската гора. Има и билка, която може да подмлади човека, но само Магда самовила, я знае.

Билки за любов

Омайничето е най- разпространената билка, която кара човекът да се влюби безумно. Наричат го още старата билка, вероятно защото е старо като любовната магия. Лекува всичко, също като щастлива любов, и е голям късмет да бъде открито. Расте в нивите между пшеницата и ръжта, а също и в планината. Цъфти в синьо, а когато узрее, се среща с осил и без осил. Когато цъфти без осил се вярва се, че омаята му е по-силна и по-отровна. Когато се яде хляб, в който е замесено биле омайниче, не се пие вода, защото на човека му се замайва главата. Хората смятат, че ако се яде омайниче, човек може да умре или да полудее. Затова направените по този начин магии са редки.
Омайничето се бере рано срещу Гергьовден, когато всичко е тихо . Ако се произнесе дори една дума вълшебната трева не може да се откъсне. Счита се, че юдите не я дават и я пазят за себе си. За да откъснат от нея, те я берат, оставят дрехите си надалече. След това тичат голи към омайничето и после бързо бягат обратно.
Божурът се възпява като божур дърво. От него се правят китки и венци на моми и невести. Цветът му е символ на жизненост, сила и красота. Използва се в празнични, но не и в тъжни дни. Както невенът, така и това цвете може да предпазва моми и невести от всякакво зло. Босилекът е благословено цвете, защото според преданието Богородица заченала от него. Божията майка го помирисала и веднага заченала.
Една от легендите разказва, че босилекът е поникнал на най-предния Божи зъб и затова от него правят китки за ръсене. Според друго предание цветето пониква на гроба на Божия син.
Босилекът е цвете за девойки и млади невести. Те го носят, за да привличат с уханието му любов и хубави чувства. В песните го наричат „ран", „ситен", „росен". Всяка мома го полива в градината си, а в деня на сватбата си, поръчва на майка си, тя да продължи с грижите за цветето. Китка от босилек се дава за любов, но и за здраве. Това се прави на всеки голям празник. На Гергьовден с босилек се ръси стадото за здраве. При раждане бабите акушерки носят от ароматното цвете в дома на новороденото. Една от важните му функции е да отблъсква злите сили и демони, да гони злото надалече от хората и дома. На Попова Коледа свещениците ръсят къщите с китка босилек и прогонват Мръсните, Погани дни далече. С босилек свещеникът поръсва и кръщава водата и света и на Йордановден. Босилек се поставя и върху шапката на новороденото и кърпата на майката. При кръщаването малките деца се потапят в босилкова вода. С нея се изчиства всичко лошо. С китка босилек се лекуват и заболелите от самодивска болест. Така се омилостивяват самодивите и те си отиват. Използва се и в сватбения ритуал, поради своята предпазна и очистваща роля. С босилек се украсяват се сватбеното знаме, кумовото дръвце, хлябът. Когато сватовете отиват да вземат невестата от бащиния й дом, също се поръсват с китка от босилек. В косите на булката се поставя също босилек. Той е първото цвете, което се подарява на сватба, но и при погребение.
Ако се засади босилек през главата на змия, убита на Младенци, Благовец или Гергьовден, той е лековит и помага да се виждат лоши духове.
Бръшлянът е символ на здраве и дълголетие. За българите той означава плодородие, живителна сила и безсмъртие.
В древността е постоянен атрибут на гръцкия бог на виното Дионис и неговата свита -сатири, менади, вакханки.
Вечнозелено растение, бръшлянът е сред основните обредни символи в календарните и в семейните празници.Както босилека, така и бръшлянът се използва в сватбения ритуал. Присъства във венеца на невестата, като символ на дълголетие и здраве. Бръшлянът е задължителен за обредните ритуали през целия празничен цикъл от Игнажден до Ивановден. По листата му се гадае за здраве и живот на Бъдни вечер, Йордановден или Еньовден.
С китка бръшлян се ходи на гроб, оставя се при помен върху житото и пр. Смята се, че е едно от растенията, които Богородица е проклела, затова не дава плод, който да се яде.
Когато бръшлянът расте в църкви и манастири, е с лечебно действие. От листата и клоните му се прави отвара при болести. При безплодие мъжът и жената пият чай от бръшлян, използва се и против косопад. Пази дома и животните от болести. Символизира безсмъртието във вечната борба живот – смърт.
В Пиринско приемат бръшляна като юдинско растение, защото расте по скалите, където се крият юдите. Човек бере се от него, за да се откупи от тях, оставяйки конец, трохи от хляб или стотинка. Ако не го направи, ще го сполети беда. Особено стриктно ритуалът се спазва, ако бръшляна се бере за невеста или за сватбено знаме.
Венецът е магически символ, носи щастие и предпазва от зло. В колегиума на древния Рим жреците били коронясвани с венец от житни класове. Вярва се, че така те поемат жизнената сила на класовете и осигуряват богато плодородие. С венци за благослов се украсяват животни, кладенци, къщи.Библията също споменава за сватбения венец. Той трябва да осигури щастие, любов и деца в семейството. В древна Гърция с венец от лаврови клонки се обкичва главата на победителя. Гърците и римляните познават и смъртния венец. Той отблъсква всичко, което пречи на душите в новия им свят.
Езическата магия се пренася и в религията, където венецът е култов знак. Короната на църковния глава и на владетеля е символ на върховна власт, дадена от Бога. Венецът увенчава праведния християнин с победа над света и с обещание да отиде в рая. Бог увенчава своите мъченици, като ги приема в царството си.
На Еньовден венецът и горящият кръг на огъня са символи на усвоеното и очовечено пространство. Извън кръга остава неподреденият и опасен за човека свят. Вътре действа предпазващата му сила. Венецът и кръгът придобиват сакрална, магическа функция. Символизират слънчевия диск. Притежават силата на свещени знаци и на божествена магия.
На сватбата всички тези символи се активизират. Те създават нов порядък, предпазват от зло. Споменатите символи пренасят слънцето в бита и живота.
В някогашната българска сватба се използвали цветните венци. Те, освен венецът на невестата - най-богато украсеният, най-красивият, са и мъжки атрибут. Счита се, че символизира родът на младоженеца.Венецът се приготвя от млади момичета или от кумата.

За изготвянето на справка Обичаи и вярвания на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

*Български имена и традиции, автор - Лилия Старева, книгоиздателска къща Труд, 2006

*Календар на именните дни - Симеон Дочев, Издател: ИК "Земиздат", 2000

*Календарни празници и обичаи на българите - В.Бенина-Маринкова - издателство АИ Проф. Марин Дринов, 2003

*Архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;


Избрани сайтове НАРОДНА

Най-актуални страници НАРОДНА

 • Дубай - Перлата на Ориента - 7 нощувки - 02.09.2018; 28.10.2018; 18.11.2018 повече » ...

 • Дубай - Перлата на ориента - 5 нощувки- 21.09.2018; 11.11.2018 Дубай - Перлата на Ориента - 5 нощувки - 21.09.2018; 11.11.2018

 • Пианистка с награда от международен конкурс

 • Най-нови обяви

 • ЕЛВИС ПРЕСЛИ-- ”-ЦЯЛАТА СТРАНА- -маникюр,педикюр,нок
  ЕЛВИС ” ПРЕСЛИ--ЦЯЛАТА СТРАНА-Пловдив,София,ВАРНА-,БУРГАС,ДОБРИЧ,ШУМЕН,В.ТЪРНОВО

 • очистные сооружения спб
  Наша международная компания TVP больше 10 лет имеет технологическое промышленное

 • Електротехнически продукти - магазини ElektroMarket
  ЕЛЕКТРОМАРКЕТ е регистрирана международна марка за верига магазини, специализира

 • Сподели във facebook

  + Опасни ли са най-опасните зверове + Риби-богатството на подводния свят + Любопитни факти за растенията + Намерена Русалка през 2006 година + Гръмотевицата е... + Обичаи и вярвания - Огън + Как да се предпазим при ужилване + Тайните на живата природа + Съблазняването... или как го правят... делфините + Последен хит в клонирането. + Вярвания и предсказания за раждането + Писаните живеят с хората от 4 000 години. + Ирисът издава болестта + Сито- обичаи и вярвания + Сол- обичаи и вярвания + Неделя - обичаи и вярвания + МЕД-ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ + Най-шантавите закони на света + Левичарите се раждат по-дребни, но печелят повече пари + Спагетите станаха на 500 години и се сдобиха с музей + Бръснарството и козметиката в Древен Рим + Христофор Колумб се е казвал Педро Ското + Символика на дърветата + Вълшебството на всяко начало + Предпазване от лоша орис - обичаи и вярвания + Немият лебед убива лисица + Какво предсказват дните от месеца + МАША И РЪЖЕН - Обичаи и Вярвания + Пожелателни имена + Древните извори на български имена + НАРОДНА МИТОЛОГИЯ + Европа-родината на канибалите + Домашен праг- обичаи и вярвания + Нестинарство... + Вторник... + ГУМНО... + ДАР... + Денят събота... + Мост...- обичаи и вярвания + Сряда-Обичаи и вярвания + Спасовден- обичаи и вярвания + Откриха прародителя на маймуните + Едно от най- странните изобретения за животни + Народни поверия за забогатяване + Петък... + Опалване- обичаи и вярвания + Душа- обичаи и вярвания + Поливки-обичаи и вярвания + Жито и житни култури-обичаи и вярвания + Кръстиха столичните дупки + Заораване- обичаи и вярвания + 10 юли 1913 г. в Долината на смъртта... + Господова черква - обичаи и вярвания + ИЛИНДЕН - обичаи и вярвания + Какво е любов? .... + Пепелница-обичаи и вярвания + Рай... + Костенурка + Най-ценната секунда + Дърветата убиват микробите + Вятър - обичаи и вярвания + Петел + Зима - обичаи и вярвания + Рог - обичаи и вярвания + Дървото - обичаи и вярвания + Хляб - обичаи и вярвания + Традицията повелява + Строеж на нов дом... + Името - обичаи и вярвания + Коледни гадания за 2010 година + Нестандартен Коледен подарък + Домашните любимци лекуват + Вероятно най-малкото кученце в света е дълго 10см. + Софиянец превзел Колчестър, яздейки кон + Ливадите допринасят за глобалното затопляне + Забранява се риболовът през 2010 г. + Ферма за охлюви + Кога кучето е радостно + Червеното месо тормози стомаха + Символика на Цветовете + Червен конец - обичаи и вярвания + Чесън - обичаи и вярвания + За да сте млади и красиви... + Виното... + Най-силното насекомо е бръмбар + Шимпанзетата осъзнават смъртта + Риба и маслини за здраво сърце + Откриха тайната съставка на меда + Роди се бебе прилеп от рядък вид + ПОМОЩ! ПРИЛЕПНО НАШЕСТВИЕ У ДОМА! + Рекорд от 48 г. насам... + Къпината - Обичаи и вярвания + ОГНИЩЕ - Обичаи и вярвания + На почивка с домашния любимец + Нов метод при лечение на щъркели + Родено е коте с 4 УШИ + Откриха нов вид делфини + Медуза и Жаба - най-отровни! + Нечисто място - Обичаи и вярвяния + Най-сладурските животни на всички времена + Познати ли са лешоядите у нас? + Кучетата спасяват от алергии + Интересно за насекомите + Оси и пчели налитат на силни миризми + Котките и кучетата пазят от рак
  All Rights Reserved, ZooHit 2008, Sofia / условия на ползване / контакти