51 земеделски стопани от Ямболско са били лишени

Актуални новини -

от евросубсидии заради измама

София. Заради неправомерно очертани площи за европейско подпомагаме, 51 земеделски стопани от ямболската община Болярово не са получили субсидии за миналата година. Организирана група е декларирала земеделски площи за подпомагане – части от които собственост на потърпевшите, обясни пред журналисти председателят на Асоциацията на земеделските производители Ивайло Тодоров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Заради презастъпването на повече от 1000 дка, стопаните са били лишени от европейски субсидии от по 22 лева на декара.
Проблемът в община Болярово беше обсъден днес на среща с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, каза Тодоров. Министърът е обещал, че ще постави всички необходими документи по направените проверки, а ако е необходимо – ще сезира ямболския окръжен съд и дори ДАНС.
Според един от потърпевшите –Николай Димов, фермер от община Болярово с 45 хил. дка земя, организираната група е очертавала площи, които реално не обработва.
“При мен се получиха застъпвания на площи, които очертаха хора, които не обработват земята, въз основа на сключени договори през март и април с фондовете, които купуват земя. Те дойдоха и очертаха площи, които реално обработваме ние с цел да получат директните плащания”.
Николай Димов посочи, че е трябвало да се откаже от части от собствената си земя, за да може да получи субсидии за останалите площи, при декларирането на които не са възникнали проблеми. Фермерът е трябвало да получили повече от 20 хил. лв.
Димов посочи, че част от неговата земя е била очертана от Асен Моллов от Ямбол, който не фигурирал реално в заявленията за плащане, но именно той е очертавал площи на поставени лица. “Нямам представа какви връзки има той, но за да тръгне да очертава тези площи, явно някой стой зад гърба му”, каза той.
Тъй като потърпевшите са подали жалба до министъра на земеделието и храните по повод неправомерното очертаване, Асен Моллов е завел дела срещу всички 51 земеделски стопани за клевета.
Галина ДИМОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове площи

  • Градински център Божилови- озеленяване, производство на растения, затревяване Градински център Божилови предлага озеленяване, производство на растения, дървета и храсти, поддържане на градини, поддръжка на ...

  • Най-нови коментари площи

  • Коментар към: Търговски площи I hate my life but at least this makes it beeblraa.