На Витоша има над 1500 вида растения

На Витоша има над 1500 вида растения

и всяка година се откриват нови видове

София. Видовото разнообразие на Витоша е изключително голямо като там са представени над половината от всички видове в България. На Витоша има над 1500 вида растения и всяка година се откриват нови видове. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” директорът на Природен парк „Витоша” Тома Белев. Той каза, че в страните от Бе-Не- Люкс (Белгия, Холандия и Люксенбург) имат по-малко растителни видове на тяхната територия. „По отношение на защитените видове в страната има няколко вида на защита на видовете. Най-масовият вид на защита е чрез включване в Закона за биологичното разнообразие. За защита на тези видове първо се идентифицира заплахата, на която са изложени и се предприемат действия по наблюдаване и контролиране. В закона има много видове, които са защитени на видово ниво. В повечето случаи тяхната защита не е от човешкото присъствие, а при тях заплахата идва от унищожаване на местообитанието им”, разказа директорът на Природен парк „Витоша”.
"Има една група видове, които не са включени в Закона за биологичното разнообразие, а са включени в „червения списък” на България. При тях за защита се работи на видово ниво индивидуално. Усилията за защита на видовете са свързани и със запазване на местообитанията. „Има местообитания, които аз ги наричам редки местообитания. Крайречните гори са едно такова местообитание. Те изчезват и в днешно време по линия на борбата с наводненията се изсичат горите. Това води до изчезване на местообитанието и на всичките обитаващи го организми. Това, което правим в планината в този случай, е взимането на резници от дърветата, размножаването в изкуствена среда и връщането на дърветата”, разказа Белев.
Той даде като пример възстановяването на речната растителност в парка при село Чуйпетлово.
Росица ГЕОРГИЕВА


Пълния текст на интервюто четете утре в „Мнение”

Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове видове

  • Поликарбонатни плоскости от ПоликарбонатБГ поликарбонат, поликарбонатни плоскости, промоции поликарбонат, ниски цени поликарбонат, цвят поликарбонат, видове поликарбонат, ...

  • Нови интернет страници видове

  • Гледай в интернет! Чушки за оранжерии

  • Какво? .Net Изкуство

  • Най-актуални страници видове

  • Матов, сатенен, гланциран, артистичен... Видове опънати тавани

  • Какво е десерт? Десерт

  • Разделно хранене Хранене