Часът на Земята 2009

Часът на Земята 2009

 

Участвайте в световната кампания срещу промените в климата "Часът на Земята" 2009. Угасете за един час осветлението на 28 март, събота, 20,30 ч.

Включете се в глобалната инициатива на WWF.
Присъединете се към 1 милиард души в над 1800 града по цял свят.

В България ще угаснат официално 26 града и над 35 сгради и забележителности в София.

Време е да покажем, че трябва да се предприемат сериозни действия срещу промените в климата.

Какво е "Часът на Земята"?
Защо да угасим осветлението си за един час на 28 март 2009 г. от 20,30 ч.
Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят лампите си, "Часът на Земята" се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.
На 28 март 2009 г., събота, в 20,30 ч. хората по целия свят ще угасят осветлението за един час – "Часът на Земята". Целта е да се обединят повече от 1 милиард души, в над 1000 града и да се покаже, че е време за действие срещу промените в климата.
"Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час. Само година по-късно това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.
Световни забележителности, като моста Голдън Гейт в Сан Франциско, Колизеума в Рим, операта в Сидни и билборда на Кока-Кола на Таймс Скуеър, потънаха в тъмнина като символи на надеждата за една кауза, която става все по-неотложна.
"Часът на Земята 2009" е знак за действие към всеки човек, фирма и общност за отговорност и участие в изграждането на устойчиво бъдеще.
Повече от 80 държави и територии и над 1600 града потвърдиха, че ще участват в "Часът на Земята 2009". Техният брой расте всеки ден, защото хората осъзнават, че едно толкова просто действие може да има значимо въздействие.
Ще се включат някои от най-големите световни градове като Лондон, Брюксел, Рим, Москва, Атина, Истанбул, Копенхаген, Хелзинки, Лос Анжелис, Лас Вегас, Рио де Жанейро, Хонконг, Дубай, Сингапур, Буенос Айрес, Торонто, Сидни, Мексико Сити, Манила и Кейптаун.
По време на „Часът на Земята 2009” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата като Айфеловата кула в Париж, виенското колело Ландън Ай в Лондон, пирамидите в Гиза, статуята на Христос в Рио де Жанейро, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и най-високата съществуваща сграда в света - Тайпей 101.
Високопоставени представители и известни личности от цял свят също подкрепят „Часът на Земята 2009”. Сред тях са генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Дезмънд Туту, многократно награждаваните актриси Кейт Бланшет и Лив Улман, руската тенисистка Елена Дементиева, рок изпълнителите Аланис Морисет, Линкин Парк, Колдплей и Нина Першон от Кардигънс.
Художникът Шепърд Фейри, станал популярен с портретите си на Барак Обама, сравни угасването на осветлението за един час с глобално гласуване за климата и дари свое произведение за кампанията.
Настоящата година е много важна за действията срещу промените в климата, защото световните лидери ще се съберат на среща на върха за промените в климата под егидата на ООН в Копенхаген през декември. На нея се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи Протокола от Киото.
"Часът на Земята"- всеки може да допринесе за промяната.

Повече за това "Какво се случва в България?", "Какво да правим за един час на тъмно?", "Кои медии подкрепят кампанията?", можете да научите на сайта на WWF - http://www.panda.org/bg/

Пишете ни дали ще участвате и вие във форума на Зелени Балкани http://greenbalkans.org/forum/viewtopic.php?t=91


Сподели във facebook


Избрани сайтове "Часът