Представителството на Световната организация

маймуна

по здравеопазване на животните за Източна Европа ще е в София

София. Регионалното представителство на Световната организация по здравеопазване на животните за Източна Европа ще бъде в София, предвижда утвърденото от правителството споразумение със Световната организация (OIE). То беше подписано в края на м. г., като преди това беше одобрено от Общото събрание на OIE. Документът подлежи на ратификация от българския парламент. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Представителството ще се ползва със статута на юридическо лице. То ще има привилегиите, имунитетите, облекченията и преференциалните тарифи, с които се ползват и други представителства на международни организации в България. Споразумението урежда още въпросите, свързани с имуществото на представителството, неговия имунитет по отношение на гражданската юрисдикция на България и други.
Световната организация по здравеопазване на животните е междуправителствена организация, създадена през 1924 г., която изпълнява функциите на гарант за санитарната безопасност в световната търговия с животни и животински продукти посредством изготвянето на международни ветеринарно-санитарни правила, стандарти и ръководни насоки в областта на здравеопазването на животните. През 1995 г. по решение на Международния комитет на OIE се създават пет регионални представителства на организацията.
Целта на регионалното представителство за Източна Европа е да предоставя на страните-членки от региона съдействие и услуги, насочени към мониторинга и контрола върху болестите по животните, засилване на административния капацитет в областта на ветеринарното дело и подобряване на международното сътрудничество между ветеринарните служби на държавите от региона.
Кандидатурата на страната ни беше обсъдена в края на 2007 г. на среща на министър-председателя Сергей Станишев с генералния директор на OIE д-р Бернар Вала. Влизането в сила на споразумението ще създаде предпоставки за засилване на ролята на България като информационен и координационен център в Източна Европа за превенция и контрол на епизоотичните заболявания и ще допринесе за гарантиране на безопасността на хранителните продукти от животински произход.
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове организация

Най-актуални страници организация

  • хотел Лонгоз 3*, Камчия - Незабравима лятна почивка на българското Черноморие повече » ...

  • Над 300 участници на първи патриотичен фестивал в Паволче

  • Ограничават движението по възлов участък