... из черната бракониерска хроника на Спасителния център

бухалче

 

В края на миналата седмица и началото на тази екипът на Спасителния център на Зелени Балкани прие две птици от защитени видове, жертва на бракониери.
Едната от птиците е величествен бухал (Bubo bubo), намерен на край Шумен и постъпил при нас със съдействието на РИОСВ Шумен. Птицата е възрастна, а като се има предвид, че размножителния период за бухалите вече започна най-вероятно тя е част от двойка. В такива случаи при изчезването на единия родител най-често малките (или яйцата) загиват, защото другият родител не е способен да се грижи сам за поколението. Равносметката – с един изстрел е ранена една птица, и са убити 2 (толкова средно малки отглеждат на година бухалите в природата).
Другата птица е дълго чакан предвестник на пролетта – бял щъркел (Ciconia ciconia). Намерен е на пътя край старозагорското село Любеново. Птицата също е възрастна, летяла хиляди километри, за да достигне родните си места, и там да срещне своя партньор. За съжаление обаче приказката за тази птица няма щастлив край.И двете птици са в критично състояние и за тях се полагат специални грижи, за да може това което са сторили едни да се опитат да поправят други.

Благодарим на хората, съдействали за спасяването ранените птици.


Сподели във facebook


*

Избрани сайтове птици

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Най-актуални страници птици

  • Температурите падат с 10 градуса

  • Екскурзия в Египет - приключения в земята на Фараоните 2019 повече » ...

  • Азиатските съкровища - Хонг Конг, Макао и Тайван повече » ...