... из черната бракониерска хроника на Спасителния център

бухалче

 

В края на миналата седмица и началото на тази екипът на Спасителния център на Зелени Балкани прие две птици от защитени видове, жертва на бракониери.
Едната от птиците е величествен бухал (Bubo bubo), намерен на край Шумен и постъпил при нас със съдействието на РИОСВ Шумен. Птицата е възрастна, а като се има предвид, че размножителния период за бухалите вече започна най-вероятно тя е част от двойка. В такива случаи при изчезването на единия родител най-често малките (или яйцата) загиват, защото другият родител не е способен да се грижи сам за поколението. Равносметката – с един изстрел е ранена една птица, и са убити 2 (толкова средно малки отглеждат на година бухалите в природата).
Другата птица е дълго чакан предвестник на пролетта – бял щъркел (Ciconia ciconia). Намерен е на пътя край старозагорското село Любеново. Птицата също е възрастна, летяла хиляди километри, за да достигне родните си места, и там да срещне своя партньор. За съжаление обаче приказката за тази птица няма щастлив край.И двете птици са в критично състояние и за тях се полагат специални грижи, за да може това което са сторили едни да се опитат да поправят други.

Благодарим на хората, съдействали за спасяването ранените птици.


Сподели във facebook


Избрани сайтове птици

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Нови интернет страници птици

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Fly HB Carioca 2 кг

  • Най-актуални страници птици

  • Fly HB Carioca 2 кг

  • Азиатските съкровища - Хонг Конг, Макао и Тайван повече » ...

  • Екскурзия в Египет - приключения в земята на Фараоните 2019 повече » ...