Столицата като двор на ТКЗС

Новини - Столицата като двор на ТКЗС

Крави и коне си пасат из паркове и жилищни блокове

Коне, крави и козички щъкат свободно из междублоковите пространства на столицата.
Почти всеки софиянец е ставал свидетел на вихрогончета, които кротко хрупат трева досами входовете на жилищните блокове. На 14.01.2009г. НТ публикува снимка на кон, който пасе край бл.73 в кв. Дружба. До него кофите за боклук инспектира неговият собственик, ром от близкото гето до езерото.
НТ засече и няколко крави да предъвкват тревата на полянка в Южния парк. Според наредба на Столична община добитъкът има право да се движи в София, но само по маршрути, определени от районните общински администрации! Къде са те обаче, никой не знай? Най- вече ромите, които обгрижват живатните.
Оказа се, че собствениците на коне, които ги пускат да пасат в междублоковите пространства и парковете, няма как да бъдат санкционирани въпреки разпоредбите.
„Ако наш инспектор засече подобен случай, първо трябва да иска личната карта на съответния ром. Те не ги дават, ако с нас няма полиция. А не може до всеки инспектор полицай”, оплаква се пред НТ кметът на район Искър Йордан Томов. Глобата, която евентуално може да се наложи на нарушителите, е 50 лева. Обаче няма кой да я плати”, размишлява г-н Томов.
„Тук край езерото в кв. Дружба имаме много роми. Те влачат с конете си и каруците много буклуци от цяла София и представете си какво сметище се е образувало! Но има и добра страна- конете почистват кофите за боклук”, оптимистично настроен е кметът на район Искър.
в.Нощен Труд, брой 56 /4257/, година XVII

Столичният инспекторат отговаря:
Видно е, че има еднокопитно
Столичният инспекторат изпрати до Нощен Труд писмо за мерките, които предприема срещу коня, който пасе в междублоковото пространство край бл.73 в кв. Дружба 1. Ето дословно какво пише шефката на инспектората инж. Веска Георгиева.
„От снимков материал на публикация във в-к Нощен Труд на 14.01.2009 г. е видно, че в околоблоковото пространство на бл. 73 в ж.к. Дружба 1 /район Искър/ има еднокопитно селскостопанско животно /кон/.
Съгласно разпоредбите на чл. 10 от Наредбата за придобиване, притежание и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община /НППОДЖТСО/ придвижвате на селскостопански животни на територията на Столична община става само по маршрути, определени от районните общински администрации.
При условие, че кметът на район Искър е изпълнил задължението си по чл. 13 от горепосочения нормативен акт, а именно- да е определил със заповед терените за паша и маршрутите за придвижване на селскостопанските животни, в конкретния случай /към момента, в който е направена снимката/ служители на столичния инспекторат не биха могли да санкционират за извършеното административно нарушение. Причината е, че съгласно чл. 15 от НППОДЖТСО контролните органи извършват проверка само на писмени сигнали за нарушения по смисъла на наредбата.
Във връзка с горенаписаното ви уведомяваме, че приемаме като писмен сигнал публикацията във в. Нощен Труд и служители на съответния район ще предприемат необходимите мерки за отстраняване на извършените нарушения по НППОДЖТСО.”
Б.а. Какви мерки са предприети хич, не личи- конят продължава всяка заран да опасва междублоковото пространство!
в.Нощен Труд, брой 56 /4257/, година XVII


Сподели във facebook


Избрани сайтове Нощен

Нови интернет страници Нощен

  • ГЕОГРАФСКИ СВЯТ Туристически агенции: Светът на Вашите мечти Истанбул между Европа и Ориента (от Варна и Бургас) - 2 нощувки с нощен преход

  • Най-актуални страници Нощен

  • Истанбул между Европа и Ориента (от Варна и Бургас) - 2 нощувки с нощен преход повече » ...

  • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 2 нощувки с нощен преход повече » ...